Прокуратура оголосила Гіркіну підозру за статтею «Порушення законів та звичаїв війни»

Ігор Гіркін, фото: radiosvoboda.org

Колишньому так званому «міністру оборони ДНР» Ігорю Гіркіну прокурори Департаменту щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту повідомили про підозру у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України).

Про це повідомляє пресслужба Офісу Генерального прокурора.

Наразі Гіркін оголошений в розшук, а судом надано дозвіл на його затримання з метою приводу до суду для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

За даними досудового розслідування, у період з 17 по 19 квітня 2014 року Гіркін керував групою бойовиків, які, застосовуючи фізичне насильство, вишукували та викрадали на території Донецької області патріотично налаштованих українців.

У подальшому цих громадян проти їх волі переміщали до спеціально облаштованої будівлі на території міста Слов’янськ, де катували, били з метою помсти за проукраїнську позицію.

На виконання наказів підозрюваного, підпорядковані йому бойовики умисно позбавили життя щонайменше трьох осіб, яких незаконно утримували та катували.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється Головним слідчим управлінням Служби безпеки України, оперативний супровід забезпечується Департаментом контррозвідки СБУ.

Раніше Гіркін вже був оголошений в розшук за «терористичними» статтями.

Нагадаємо:

  • В інтерв’ю журналісту Дмитру Гордону Ігор Гіркін визнав свою відповідальність за вбивство в окупованому Слов’янську громадян України 25-річного Юрія Дьяковського та 19-річного Юрія Поправка.
  • Ігор Гіркін (Стрєлков — відставний офіцер збройних сил РФ, колишній полковник ФСБ. Учасник війни на Донбасі на боці Росії, а також у невизнаному Придністров’ї (Молдова), Боснії, Чечні.
  • У травні-серпні 2014 року був так званим «міністром оборони ДНР». Від серпня 2014 року перебуває на території РФ. Оголошений у міжнародний розшук у зв’язку з обвинуваченням у причетності до збиття рейсу МН-17.