Справа MH17: під час другого етапу слухань прокурори зроблять попередні висновки, але не надаватимуть детальних доказів в суді

Гюндуз Мамедов, фото: dt.ua

Окружний суд Гааги продовжує слухати презентацію розслідування прокуратурою Нідерландів. За попередньою інформацією суду, презентація має закінчитися 10 червня. Заступник генпрокурора України Гюндуз Мамедов розповів, що на цьому етапі слідство не надаватиме детально усі докази у справі. Початок третього блоку слухань запланований на кінець серпня.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на «Укрінформ» та пресслужбу суду.

Заступник генпрокурора України Гюндуз Мамедов, який очолив Міжнародну слідчу групу від України у справі MH17, зазначив, що у другому блоці слухань, який з перервами триватиме до 3 липня, заплановані комунікації між сторонами.

«За попередньою інформацією прокуратури Нідерландів, у цьому блоці слухань, що триватиме до 3 липня, заплановані комунікації між сторонами. Прокурори також цього разу зроблять деякі попередні висновки, покажуть низку візуалізацій, що роз‘яснюють деталі розслідування. Але хочу звернути увагу, що прокурори на цьому етапі все ж не надаватимуть детально всі докази в суді», — сказав Мамедов. «Водночас і ми, на національному рівні, і в рамках Міжнародної спільної слідчої групи, будемо продовжувати розслідування, щоб всі винні в трагедії понесли відповідальність».

Другий блок слухань в Окружному суді Гааги розпочався 8 червня. Прокуратура Нідерландів розпочала презентацію розслідування вбивства 298 пасажирів і членів екіпажу рейсу MH17. Презентація має закінчитися у середу, 10 червня.

У судових засіданнях юридично присутній тільки обвинувачений росіянин Олег Пулатов. Його інтереси представляє група адвокатів. Захист просив суд відкласти розгляд на підставі того, що ознайомлення з матеріалами справи є дуже тривалим процесом.

У межах другого блоку засідань суд підсумує те, що вже обговорили на попередніх слуханнях. Після другої частини слухань суд ухвалить рішення щодо проведення третього блоку засідань, які заплановані на 31 серпня.

Нагадаємо:

  • 8 червня прокурор Тейс Бергер розповів, що у ході розслідування виникали складнощі із доступом до місця падіння літака. Отримати доступ вдалося через місію ОБСЄ. Ідентифікацію загиблих людей проводили експерти у Нідерландах. Тіла двох не вдалося ідентифікувати. Окрему увагу прокурори під час виступу зосередили на тому, як проводилося дослідження ракет ПЗРК «Бук». Зокрема, для вивчення їх швидкості та радіусу розльоту уламків проводилися тестові запуски. Дослідження дозволило встановити факт вибуху та місце влучення ракети.