Суд у Києві стягнув на користь виправданого 622 тисячі компенсації. Чоловік провів за ґратами 13 місяців

Святошинський райсуд Києва стягнув з Державної казначейської служби України 622 тисячі гривень на користь громадянина України як компенсацію за кримінальне переслідування. Сума включає 433992 гривень моральної шкоди та 188 тисяч — витрати на правову допомогу, втрачений заробіток, вартість вилученого майна.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на рішення від 22 травня 2020 року.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що вироком Святошинського районного суду у 2014 році чоловіка виправдано у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 (привласнення чи розтрата майна), ч. 3 ст. 209 (Легалізація майна, одержаного злочинним шляхом), ч. 3 ст. 28 ч. 2, 3 ст. 358 (підроблення документів), ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 366 (службове підроблення) КК України. У провадженні йшлося про заволодіння і відмивання державних коштів в сумі 4 млн грн з боку службових осіб Хмельницького державного експериментального протезно-ортопедичного підприємства і директора приватної фірми.

Під час досудового розслідування щодо Олександра Чорного слідчі проводили обшуки, вилучали майно, яке потім не повернули, прослуховували дзвінки; за клопотанням правоохоронців суд обирав на той час підозрюваному запобіжний захід — за гратами чоловік провів 13 місяців. Через це він не міг працювати, а одне з підприємств, ТОВ «Індустріальний союз «Полісся», довелося ліквідувати.

Загалом, у позовній заяві Олександр Чорний просив відшкодувати 1,55 мільйона гривень.

У 2017 чоловік звернувся до Головного управління Нацполіції в Житомирській області із заявою про повернення вилученого під час обшуку майна, а саме, системного блоку, дискет, двох СD-дисків, документів, а також 20 тисяч грн. Але в поліції відповіли, що повернути вилучене майно не можуть і посилалися на тривалість направлення справи до суду, проведення реформи та організаційних штатних змін в системі МВС, а також пошкодження службових кабінетів 18–20 лютого 2014, тобто в період Революції гідності.

Суд стягнув 434 тисячі гривень моральної шкоди, а також 188 тисяч, що включає: витрати на правову допомогу, втрачений заробіток, вартість вилученого майна і компенсацію інфляції з вилучених коштів. Рішення ще не набуло законної сили і може бути оскаржене.