Судна і майно компаній та людей з групи «Суеста», що хижацьки добувають пісок у Криму, продані за копійки Фондом гарантування вкладів

Судна PECHORA (IMO:8714009) и TROFA (IMO:6604573) Фото: marinetraffic.com

Судна «Печора» та «Трофа», що незаконно добувають морський пісок у Криму, квартири та корпоративні права у компаніях з умовної групи «Суеста» були продані Фондом гарантування вкладів компанії «Капітал Джірінг» Дмитра Мурахвера разом з обширним пулом активів ліквідованого банку.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на відповідь Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на інформаційний запит та сервіс «Прозорро.Продажі».

Як з’ясував ЦЖР у розслідуванні «Пірати піщаних кар’єрів», судна «Печора» та «Трофа», що належать севастопольським ТОВ «ТД «Бетонстрой» і «Югекоресурс» і були задіяні у незаконному видобутку піску на родовищі «Бакальська банка», були заставним майном при отриманні компаніями кредиту в «Українському бізнес банку». Після початку ліквідації банку у 2015 році Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) продав активи банку.

З отриманої відповіді на запит ЦЖР-БСІ дізнався, що ФГВФО від серпня 2018 року 10 разів безуспішно оголошував аукціон на продаж права вимоги банку щодо майна позичальників, однак покупців не знаходилось. Право вимоги вдалося продати на 11-ту спробу, 31 січня 2020 року.

У заставі за кредитними угодами, крім суден, також були комплекс перевантаження будівельних матеріалів бази технічного обслуговування флоту у Камишовій бухті (міні-порт для перевалки піску), квартира і нежитлове приміщення у Севастополі, та корпоративні права в компаніях із групи «Суеста».

Варто зазначити, що початкова вартість права вимоги за кредитними договорами становила 100,4 млн гривень. Протягом 2017 року Фонд зменшив ціну до 50,6 мільйонів, тобто на понад 50 відсотків. У 2018 році вартість знизилася ще більше — до 44,3 мільйонів.

Однак у 2019 році Фонд з невідомих причин збільшив вартість активів до 813 мільйонів гривень. Врешті, 31 січня 2020 року активи були продані компанії «Капітал Джірінг» за 25 мільйонів гривень, що на 75 % нижче від початкової вартості активів. При цьому з опису лотів зникли судна «Печора» та «Трофа», міні-порт для перевалки піску, нерухомість у Севастополі. Натомість на аукціон були виставлені майнові права за векселями підприємств Донецька та Донецької області, права на нерухомість, права вимоги за кредитними договорами у кількості 352 позиції, майнові права за дебіторською заборгованістю суб’єктів господарювання та фізичних осіб, у кількості 567 позицій, тощо.

Але, як свідчить Держреєстр майнових прав, 26 березня 2020 року право вимоги за іпотекою банку щодо севастопольських активів та суден відійшло ФК «Капітал Джірінг», бенефіціаром якої є відома на борговому ринку і водночас втаємничена особа — Дмитро Мурахвер.

А вже у травні факторингова компанія ООО «Инвест Фактор», яка зареєстрована в російському Краснодарі і через сімферопольську ООО «СДК Крым» належить тому ж Дмитру Мурахверу, у так званому «арбітражному суді Криму» подала позов до п’яти компаній із умовної групи «Суеста» з вимогою повернення кредитних боргів. Сума позову складає майже 2,5 мільярди рублів.

Російська компанія «Инвест Фактор» також судиться у Криму за заставне майно компаній російського мільярдера Олександра Лебедєва в Алушті — пансіонат «Море», готелі «Миндальна роща» та «Морський».

Нагадаємо:

  • Хижацьким видобутком морського піску в озері Донузлав, в акваторії Севастополя та Ялти займались компанії, засновані відставними офіцерами Чорноморського флоту і об’єднані в умовну групу компаній «Суеста».
  • Злочин продовжується: ті ж компанії, ті ж земснаряди «Печора» і «Трофа» у хижацький спосіб добувають пісок у заповідних зонах акваторії Криму. Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження, на судно «Печора» накладено заочний арешт, одна з компаній «Суести» втрапила до санкційного списку РНБО, а судно Seabreeze (під прапором Белізу, з власником у офшорі та офісом у Москві) навіть було арештоване у порту «Південний» під Одесою.