У Нідерландах прокурори почали презентацію розслідування у справі MH-17

Прокуратура Нідерландів розпочала презентацію розслідування вбивства 298 пасажирів і членів екіпажу рейсу MH17. Виступи прокурорів розпочалися 8 червня і триватимуть кілька днів.

Про це повідомляє пресслужба суду.

В Окружному суді Гааги 8 червня розпочався другий блок засідань у справі про збиття літака Boeing рейсу МН17 в 2014 році над Донбасом. Слухання відбуваються в обмеженому режимі через карантинні заходи. Однак на офіційному сайті суду під час слухань доступна трансляція. Слухання продовжиться об 11:00 9 червня за київським часом.

Прокурор Тейс Бергер розповів, що у ході розслідування виникали складнощі із доступом до місця падіння літака. Отримати доступ вдалося через місію ОБСЄ. Ідентифікацію загиблих людей проводили експерти у Нідерландах. Тіла двох не вдалося ідентифікувати.

Окрему увагу прокурори під час виступу зосередили на тому, як проводилося дослідження ракет ПЗРК “Бук”. Зокрема, для вивчення їх швидкості та радіусу розльоту уламків проводилися тестові запуски. Дослідження дозволило встановити факт вибуху та місце влучення ракети.

СБУ передала Об’єднаній слідчій групі записи телефонних розмов бойовиків, в тому числі і обвинувачених: Гіркіна, Дубинського, Харченка. 

У судових засіданнях юридично присутній тільки обвинувачений росіянин Олег Пулатов. Його інтереси представляє група адвокатів. Захист просив суд відкласти розгляд на підставі того, що ознайомлення з матеріалами справи є дуже тривалим процесом.

У межах другого блоку засідань суд підсумує те, що вже обговорили на попередніх слуханнях.  Після другої частини слухань суд ухвалить рішення щодо проведення третього блоку засідань, які заплановані на 31 серпня.

Прокуратура Нідерландів висунула обвинувачення у вбивстві 298 пасажирів і членів екіпажу рейсу MH17 трьом росіянам і одному українцю. Заочно перед судом предстали колишній полковник ФСБ РФ Ігор Гіркин (Стрєлков), на момент катастрофи «Боїнга» він обіймав посаду голови «збройних сил» так званої «ДНР»; колишній підполковник російських ВДВ Олег Пулатов (позивні «Гюрза» і «Халіф»), в момент катастрофи він був командиром 2-го відділу «ГРУ ДНР»; росіянин Сергій Дубинський (Хмурий), в липні 2014 року він очолював «ГРУ ДНР», повністю або частково підконтрольне російському ГРУ і громадянин України Леонід Харченко (Крот).

Нагадаємо:

  • 23 квітня Окружний суд Гааги відмовив захисту обвинуваченого Олега Пулатова у розкритті осіб 12 свідків у справі катастрофи рейсу MH-17. Щодо 13-го свідка, суд вирішив, що анонімний статус він отримав з порушенням процедури.
  • Російська служба BBC з посиланням на власні джерела у так званій «ДНР» повідомила, що Леонід Харченко, колишній розвідник «ДНР», єдиний українець з чотирьох обвинувачених у справі катастрофи рейсу MH-17, знаходиться у СІЗО окупованого Донецька.