Вибух у центрі Одеси на «замовлення «ДНР»: як підозрювані опинилися на волі

Фото: ГУНП Одеської області

У 2017 році Семен Бойцов та Мирослав Мельник приїхали з окупованого Донецька в Одесу. Вони виконували завдання куратора з так званої «ДНР» — мали вбити одного з місцевих активістів. За версією слідства, для цього їх спеціально тренували в Росії. Чоловіки підірвали автомобіль в центрі міста, але, на щастя, обійшлося без загиблих. СБУ успішно затримала обох у той же день. Врешті, один із затриманих провів за гратами 4 місяці, інший — майже 2,5 роки. Першого на свободу відпустив суд — підозрюваний втік від слідства. Другого віддали в ОРДЛО в рамках обміну 29 грудня 2019 року. Тепер СБУ продовжує розслідувати теракт, але вже заочно.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на документи, опубліковані у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Вибух на вулиці Жуковського

У липні 2017 року в центрі Одеси, на вулиці Жуковського вибухнув автомобіль «ВАЗ 2101». На місці працювали фахівці-вибухотехніки одеської поліції. Вони визначили, що вибух стався внаслідок дії закладеного вибухового пристрою.

«За характерними пошкодженнями вказаного автомобіля чітко визначається місце вибуху — це район заднього лівого пасажирського місця», — йшлося у повідомленні пресслужби поліції у день події.

Слідчі одразу встановили, що «ВАЗ» належав мешканцю Дніпропетровської області.

Того ж дня співробітники Служби безпеки України затримали двох людей. Один попався у районі проведення антитерористичної операції, поблизу лінії розмежування. Його СБУ назвала виконавцем вибуху.

У ході проведення спецоперації, через кілька годин співробітники спецслужби «взяли» в Одесі його спільника, який «переховувався» під виглядом біженця з так званої «ДНР». Обом повідомили про підозру за частиною 2 статті 258 Кримінального кодексу (терористичний акт). Чоловіків суд узяв під варту 27 липня 2017 року.

За даними досудового розслідування, у травні 2017 року зав’язати контакти з кураторами двом мешканцям окупованого Донецька допоміг бойовик з позивним «Добрий», росіянин Олексій Марков.

Олексій Марков (у центрі, в руках тримає кішку). Фото: censor.net

«Морпєх» або Підготовка диверсантів

Марков познайомив їх з військовим командиром підрозділу «Барс» так званої «ДНР». Чоловік на прізвисько «Морпех» був за сумісництвом співробітником «Управління спеціальних операцій Генеральної прокуратури ДНР». Він займався підбором та підготовкою бойовиків для участі у незаконних збройних формуваннях так званої «ДНР», диверсійно-розвідувальних групах для участі у бойових діях на території Сирії у складі так званих «приватних військових компаній», підконтрольних владі Російської Федерації.

У 2017 році «Морпєх» став куратором двох «новобранців» з Донецька. Вони прийняли його пропозицію пройти навчання на території Ростовської області РФ для подальшої участі у диверсіях та розвідувальній діяльності на території України.

До речі, у кінці січня 2020 року російська служба «Радио Свобода» повідомила про загибель у Лівії росіянина Володимира Скопінова з аналогічним позивним «Морпєх». До цього Скопінов воював на Донбасі на боці бойовиків «Донецької народної республіки».

Конспірація, вибух, затримання

Після закінчення «тренування» вони отримали завдання виїхати на підконтрольну Україні територію, в Одесу. Там мали організувати та здійснити вбивство керівника громадського руху «Автомайдан Одеси». За це мали отримати по 10 тисяч доларів кожному.

Із Одеси чоловіки підтримували зв’язок з куратором через Telegram. У місті на них вже чекала заздалегідь орендована квартира. У судових матеріалах вказано, що слідству відоме ім’я того, хто зняв помешкання, однак не зазначено чи був він затриманий.

У квартирі чоловіки знашли сумку, в якій, серед іншого, були 1500 доларів та саморобний вибуховий пристрій, який складався з протипіхотної міни, п`яти тротилових шашок, двох синіх дротів, які були скріплені з «кнопочним» мобільним телефоном «Nokia».

Після цього вони поїхали вже на іншу конспіративну квартиру, де зупинилися для проживання. З цього моменту протягом наступних днів диверсанти вистежували «ціль», але безуспішно.

Тоді куратор «Морпєх» визначив нове завдання — вбити голову ГО «Рада громадської безпеки» Марка Гордієнка. Саме біля офісу цієї організації через кілька днів вибухне авто, але Гордієнко не постраждає.

Марк Гордієнко, фото: dumskaya.net

Для того, щоб вчинити вибух, чоловіки придбали старий автомобіль «ВАЗ 2101», обладнали його вибухівкою та припаркували на вулиці Жуковського, неподалік від офісу громадської організації.

Фото: ГУНП Одеської області

Вибуховий пристрій був активований шляхом дзвінка на під’єднаний до нього мобільний телефон. Один з диверсантів чекав, коли Гордієнко буде проходити біля авто, щоб вчинити вибух. Після скоєного він поїхав до Донецької області, де невдовзі буде затриманий. Нагадаємо, іншого співучасника злочину затримають в Одесі.

Одного із затриманих співробітники СБУ ведуть на судове засідання з продовження запобіжного заходу. Фото: dumskaya.net, 21.09.2017

Втеча Семена Бойцова

На момент вибуху донеччанину Семену Бойцову було 20 років. За версією слідства, він був одним із співучасників вчинення злочину. Від вибуху в центрі Одеси вже минуло майже три роки. Однак обвинувальний акт щодо Бойцова так і не надійшов до суду. І найближчим часом не надійде — Семен Бойцов втік, пробувши за гратами 4 місяці.

13 грудня 2017 року суддя Віктор Попревич звільнив підозрюваного з-під варти, не обравши як альтернативу навіть домашній арешт. Натомість суддя вирішив, що Бойцову потрібна цілодобова особиста охорона, яку мала забезпечити СБУ. Про це написано в ухвалі суду. Уже через п’ять днів після звільнення підозрюваний не прибув на виклик до правоохоронців. Точне місцезнаходження втікача невідоме й досі. Він оголошений у розшук.

Однак у травні 2020 року СБУ стало відомо, що підозрюваний може знаходитися на тимчасово окупованій території Донецької області, хоча офіційно державний кордон України не перетинав.

Ухвалою Приморського районного суду Одеси від 12 травня 2020 року суддя Анатолій Дерус дозволив правоохоронцям провадити заочне досудове розслідування стосовно Семена Бойцова.

Обмін Мирослава Мельника

Через три тижні після втечі Бойцова матеріали щодо другого підозрюваного, Мирослава Мельника, були направлені до суду. Однак вироку щодо нього немає. Остання опублікована в ЄДСР ухвала в судовому кримінальному провадженні щодо Мельника датована 29 листопада 2019 року. У цей день суд продовжив йому запобіжний захід.

29 грудня 2019 відбувся масштабний обмін утримуваними особами з ОРДЛО. Прізвище підозрюваного Мельника значиться у списку осіб, яких віддала Україна на непідконтрольну територію, опублікованому Слідство.інфо. Інформацію про обмін підозрюваного підтвердила журналістам його захисниця Тетяна Бабкова.

Отже, вироку у справі Мельника немає. Також Бюро судової інформації не знайшло в судовому реєстрі навіть ухвали про зміну Мельнику запобіжного заходу перед обміном. В розшук Мирослав Мельник не оголошений.