Дарницький райсуд розглядатиме провадження про держзраду кримської «судді», яка засудила активіста Сулеймана Кадирова

Фото ілюстративне

Дарницький районний суд Києва у заочному режимі розглядатиме кримінальне провадження щодо судді так званого «Феодосійського міського суду» Анастасії Шаповал.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу Київського апеляційного суду від 2 липня 2020 року.

«Будучи суддею Феодосійського міського суду АР Крим, після окупації півострова у 2014 році зрадила присязі на вірність народу України, перейшовши на службу до незаконно створених судових органів держави-окупанта», — повідомляла пресслужба прокуратури АРК.

Наразі Анастасія Шаповал працює «суддею» окупаційного «Феодосійського міського суду». У 2018 році вона винесла вирок кримськотатарському активісту Сулейману Кадирову.

1 березня 2018 року в Криму «Феодосійський міський суд» засудив кримськотатарського активіста Сулеймана Кадирова, якого звинуватили в «публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії» за ч.2 ст.280.1 КК РФ за пост в соцмережі «Крим — це Україна» і коментарі в ефірі кримськотатарського телеканалу ATR, до двох років позбавлення волі умовно. Крім того йому було призначено додаткове покарання у вигляді двох років заборони займатися публічною діяльністю.

Нагадаємо:

  • У лютому 2019 року стало відомо, що Європейський суд з прав людини зареєстрував скаргу адвокатів Кадирова на вирок «Феодосійського міського суду» окупованого Криму.
  • Колегія суддів Деснянського районного суду у складі Лариси Бабайлової, Романа Вінтоняка та Олени Журавської заочно розглядатиме кримінальне провадження за обвинуваченням у державній зраді колишньої судді Окружного адміністративного суду Севастополя Ольги Прохорчук.