Харківський суд призначив по 10 років ув’язнення іноземцям, які через Україну переправляли найманців «Ісламській державі»

Колегія суддів визнала винними двох громадян Азербайджанської Республіки у сприянні діяльності терористичній організації, фінансуванні тероризму та незаконному поводженні зі зброєю. Вони допомагали через Україну переправляти найманців для участі у боях на стороні «Ісламської держави». Суд призначив чоловікам по 10 років позбавлення волі, однак строк скоротився вдвічі за «законом Савченко».

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на вирок Комінтернівського районного суду Харкова від 1 червня 2020 року.

Засуджені забезпечили функціонування каналу переміщення через Україну найманців міжнародної терористичної організації «Ісламська держава» до сирійсько-іракської зони для участі у бойових діях на боці терористів. Дії координувалися із Туреччини та Сирії, звідти ж нині засудженим надходили гроші. Найманців чоловіки на території України забезпечували тимчасовим житлом, грошима, купували їм квитки для подальшого виїзду за кордон.

У матеріалах провадження описаний епізод, коли обвинувачені допомогли найманцю дістатися Казахстану, де він мав вчинити терористичний акт. Однак там його затримали та засудили до 11 років позбавлення волі.

Викладені в обвинувальному акті обставини не оспорювалися, обвинувачені повністю визнали провину.

Колегія суддів Комінтернівського районного суду Харкова у складі Марини Онупко, Вікторії Музиченко та Оксани Фанди призначила двом чоловікам по 10 років та 3 місяці позбавлення волі. Строк покарання обчислюється із розрахунку «день за два» попереднього ув’язнення та обчислюється з 27 травня 2015 року. Вирок набув законної сили 2 липня 2020 року.