Керівництво ОАСК “пробивало” дані телефонних з’єднань журналістки, яка робила матеріал про суддів

dav

Керівники Окружного адмінсуду Києва – голова суду Павло Вовк та його заступник Євген Аблов –  намагались дізнатись дані про телефонні з’єднання та трафіки геолокації журналістки «Слідства.Інфо» Євгенії Моторевської, яка робила матеріал про святкування дня народження Аблова.

Про це йдеться у аудіозаписах розмов керівників ОАСКу, опублікованих НАБУ у рамках розслідування.

Євгенія Моторевська робила матеріал про святкування Євгена Аблова дня народження у ресторані VaBene в центрі Києва 13 квітня 2019 року. Привітати Аблова посеред робочого дня прийшли  політики, судді, Сергій Ківалов та тодішній головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

За даними НАБУ, через кілька днів після оприлюднення матеріалу Аблов та Вовк говорили про те, чи можливо “пробити” дані телефонних з’єднань журналістки у цей день.

Слухай, Сашо, а допоможеш знаєш, у чому? Ми зараз скинемо тобі повідомленням телефончик. За тиждень подивитись, із ким «бився», трафік з’єднань. Може, вирахуємо, хто ж стуканув. Ну, просто цікаво“, — каже суддя Вовк.

Журналістка Євгенія Моторевська планує подати заяву про злочини, передбачені ст. 182 КК (порушення недоторканності приватного життя) та ст. 163 КК (порушення таємниці листування, телефонних розмов).

Нагадаємо,

  • Окружний адміністративний суд розглядає адміністративні справи з певною специфікою, а саме: справи суб’єктів владних повноважень, юрисдикція яких поширюється на всю країну. Він може встановити відсутність повноважень або визнати протиправним і скасувати будь-яке рішення міністерства і фактично будь-якого органу влади, що знаходиться в Києві.
  • За словами директора фундації DEJURE Михайла Жернакова, «зірковий склад» суду  був спеціально створений Андрієм Портновим та Сергієм Ківаловим за часи Януковича. Під час судової реформи не був звільнений жоден суддя цього суду, а сама реформа жодним чином його не торкнулась.
  • В травні 2019 року НАБУ вже проводило обшуки в ОАСК у справі про незаконне збагачення його голови Павла Вовка.
  • 26 липня 2019 року НАБУ та ГПУ знову провели обшуки в суді в рамках розслідування «організації суддями ОАСК винесення завідомо неправосудних судових рішень щодо протестувальників на Майдані у 2013-2014 роках і втручання у діяльність судових органів з метою створення штучних перешкод у роботі ВККС». НАБУ повідомило, що під час досудового розлідування також зафіксовано випадки впливу на суддів Конституційного Суду, суддів Апеляційного адміністративного суду, членів Вищої Ради Правосуддя, впливу з метою просування певних законопроектів, впливу на розгляд та прийняття рішень у інших справах, наприклад, щодо можливого скасування арешту майна екс-президента Віктора Януковича.
  • 17 липня 2020 року керівник ОАСК Павло Вовк, його заступник Євген Аблов, п’ятеро суддів та голова Державної судової адміністрації отримали повідомлення про підозру у створенні злочинної організації та захопленні влади.
  • НАБУ оприлюднило чергові “плівки Вовка”