Київські слідчі повідомили про підозру померлому чоловіку. Він загинув під час обшуку

ГУНП міста Києва. Фото: uk.wikipedia.org, Thez, CC BY-SA 4.0

Слідчі ГУНП Києва повідомили про підозру померлому чоловіку. Людина загинула під час проведення обшуку у помешканні у 2019 році. Суд скасував підозру, але правоохоронці подали апеляцію, відтак підозра загиблій людині залишається чинною.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу Шевченківського районного суду від 3 липня 2020 року.

Слідчий суддя Шевченківського районного суду Києва Володимир Бугіль скасував повідомлення слідчої СУ ГУНП Києва Анастасії Кобякової про підозру чоловіку, який вже був мертвий, коли слідчі повідомляли йому про підозру.

Кримінальне провадження стосується незаконного придбання та зберігання наркотиків, а також незаконного поводження зі зброєю. Відомості були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань у липні 2018 року. Крім чоловіка, який загинув, у провадженні є ще п’ятеро підозрюваних.

Слідчий суддя встановив, що у правоохоронці проводили обшук за місцем проживання чоловіка. У ході проведення обшуку він загинув. Однак його смерть не завадила слідчим скласти повідомлення про підозру. Яким чином та кому правоохоронці вручили повідомлення, у судових документах не написано. Але, на думку слідчих, повідомлення про підозру було вручено належним чином.

Повідомлення про підозру оскаржувала адвокатеса Ольга Веретільник з юридичної компанії «Міллер». Суддя погодився, що померлій особі не можна повідомити про підозру, оскільки смерть людини виключає постановку питання про відповідальність цієї особи.

Суд 3 липня 2020 року скасував повідомлення про підозру, але ухвала ще не набрала законної сили — правоохоронці подали апеляцію. Розгляд апеляційної скарги ще не відбувся, тому підозра померлій особі залишається чинною. За даними аналітичної системи Opendatabot, розгляд в апеляції вже був перенесений двічі.

Бюро судової інформації звернулося до пресслужби ГУНП Києва, однак там відмовилися коментувати провадження, посилаючись на те, що необхідно написати запит на отримання публічної інформації. БСІ подало запит із питаннями про те, в який спосіб було повідомлено про підозру людині, яка померла, хто отримував дане повідомлення. Також направили запит в ДБР стосовно результатів перевірки причетності правоохоронців до смерті чоловіка.

За повідомленням пресслужби Нацполіції від 1 серпня 2019 року, чоловік вистрибнув з балкону квартири на 10 поверсі, відштовхнувши співробітника поліції. У квартирі начебто знайшли речовини, схожі на кокаїн і екстазі. Про подію було повідомлено Державне бюро розслідувань.