Окупанти змушують архієпископа Климента протягом п’яти днів знести церкву ПЦУ в Євпаторії

Дерев’яний храм ПЦУ в Євпаторії, 02.11.2019 Фото: Facebook Ярослав Гонтар

Архієпископ Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент 23 липня 2020 року отримав постанову так званої «служби судових приставів Криму» про знесення церкви ПЦУ в Євпаторії у п’ятиденний термін. Площа ділянки, яку окупаційна адміністрація вимагає звільнити, — усього 30 квадратних метрів.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на документ так званого «Управління служби судових приставів по Республіці Крим», який надав архієпископ Климент.

Як написано у постанові, у випадку невиконання поставлених вимог, щодо очільника Кримської єпархії ПЦУ Климента (в миру Павло Кущ), може бути відкрите кримінальне провадження за статтею 315 КК РФ (Невиконання вироку суду, рішення суду або іншого судового акта).

Посилання на документ: Знесення церкви в Євпаторії

У листопаді 2019 року окупаційний «Євпаторійський міський суд» ухвалив знести дерев’яний храм Православної церкви України, будівництво якого було розпочато ще до окупації півострова Росією в 2014 році.

«Суд» задовольнив позовну заяву «адміністрації Євпаторії» до Громади в ім’я Пречистого образу Божої Матері «Неопалима Купина», Управління Кримської Єпархії Української православної церкви «про звільнення муніципальної земельної ділянки та проведення робіт з демонтажу зведеної будови».

«Зобов’язати в солідарному порядку відповідачів Громаду в ім’я Пречистого образу Божої Матері «Неопалима Купина» і Управління Кримської Єпархії Української православної церкви звільнити муніципальний земельну ділянку загальною площею 30,25 кв. м,… шляхом демонтажу зведеної на ній будівлі, а саме: стрічкового фундаменту і зведеної на ньому будівлі з дерев’яних брусів (зруб) заввишки понад 10 метрів», — йшлося в рішенні «суду».

Рішення було прийняте у відсутність представників православної громади і Кримської єпархії ПЦУ. Але «суд» постановив, що відповідачі не надали доказів, що підтверджують «законне використання земельної ділянки» та «законну підставу для розміщення будівлі».

Нагадаємо, що українська церква у Криму постійно зазнає утисків і переслідувань з боку «влади» Криму:

  • 28 червня 2019 року «Арбітражний суд Республіки Крим» зобов’язав Кримську єпархію ПЦУ (раніше УПЦ КП — ред.) передати будівлю єдиного в Сімферополі кафедрального собору святих Володимира і Ольги «міністерству майнових і земельних відносин Криму», робітники якого вже почали будівельні роботи в будівлі без відома єпархії.
  • 24 липня 2019 року архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент після повернення до Сімферополя виявив, що з храму вкрали всі церковні речі Кримського єпархіального управління.
  • Синод Православної церкви України закликав посилити міжнародні санкції проти Росії і конкретних посадових осіб відповідальних за розграбування собору святих Володимира і Ольги ПЦУ в Сімферополі та причетних до порушення права на свободу совісті та віросповідання у окупованому Криму.
  • У серпні 2019 року земельну ділянку, виділену Сімферопольською міськрадою в 2013 році Кримській єпархії УПЦ КП для будівництва храму, окупаційна «влада» Сімферополя передала римо-католицькій громаді для будівництва кафедрального собору.