Суд на Херсонщині виправдав обвинуваченого у збуті наркотиків, бо поліція неправильно розслідувала справу

Фото ілюстративне

Каланчацький районний суд Херсонської області виправдав чоловіка, обвинуваченого у збуті опію ацетильованого.

Про це повідомляє  «Судовий репортер»  з посиланням на вирок від 25 червня.

У 2014 році поліція залучила залежного від наркотиків до оперативної закупки опію. Чоловіку видали мічені 100 грн і почепили камеру під одяг. Покупець брав із собою порожній шприц, який викидав, імітуючи вживання опію у присутності покупця, а насправді ховав повний шприц у кишеню куртки. Такі закупівлі він проводив тричі. За третім разом йому не вдалося зберегти товар і довелося вколоти його собі.

Пізніше в суді покупець був залегендований. Він розповів, що познайомився із покупцем на польових роботах і від сторонніх людей почув, що він вживає «ширку». Після цього він сам запитав у нового знайомого, чи продає він наркотик і почув, що той продає за 100 грн. 1 куб. Коли він одного разу йшов від обвинуваченого додому, його зупинив працівник поліції та запитав, що він там робив, на що він відповів, що «уколовся».

Суд зазначив, що стороною обвинувачення не надано належних доказів, чому співробітники поліції після документування першого збуту наркотичного засобу не затримали обвинуваченого з метою припинення його діяльності, а провели наступну оперативну закупку. Такі дії органу досудового слідства могли створити умови для вчинення ще одного злочину, що свідчить про їх провокаційний характер, враховуючи також особу закупника та підстави його згоди на участь в оперативних закупках, бо вбачається, що він є наркозалежним, що в свою чергу, є порушенням вимог ч. 3 ст. 271 КПК України, яка передбачає, що під час підготовки та проведення заходів з контролю за вчиненням злочину забороняється провокувати особу на вчинення злочину з метою його подальшого викриття.

Крім того, суд визнав недопустимим доказом протокол обшуку через суперечності із протоколом затримання. Так, у протоколі затримання написано, що в обвинуваченого нічого не вилучено, а в протоколі обшуку – що вилучено з кутки пакет зі шприцом із наркотичною речовиною.

Постанови про проведення контролю за вчиненням злочину захисту для ознайомлення не відкривалися. Тому суд не прийняв ці постанови в якості доказу.

Слідчі розшукові дії у справі велися на підставі закону «Про оперативно-розшукову діяльність». Але жодних даних про те, що працівниками поліції заводилась оперативно-розшукова справа категорії «Захист» прокурором під час судового розгляду провадження не надано. Після внесення даних до ЄРДР негласнеі слідічі розшукові дії проводяться не в рамках ОРС на підставі ЗУ «Про оперативно-розшукову діяльність», а в рамках кримінального провадження на підставі норм КПК.

Суду був наданий відеозапис без протоколу за результатами НСРД, що є порушенням норм КПК. Крім того із відеозапису було неможливо взагалі встановити, які саме події відбуваються і де саме.

Чоловіка виправдали за недоведеністю вчинення злочинів. У 2009 році він уже був засуджений за злочини, пов’язані наркотиками, до 5 років позбавлення волі з конфіскацією частини майна.