Суд на Луганщині залишив під вартою ексвійськового ЗСУ, якому інкримінують спробу вчинити теракт

Луганський апеляційний суд. Фото: пресслужба суду у facebook

Луганський апеляційний суд залишив під вартою колишнього військового ЗСУ, якого підозрюють у підготовці підриву об’єктів військової інфраструктури та транспортного сполучення на Луганщині. За матеріалами досудового розслідування, він заклав муляжі вибухівки, після чого був затриманий.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу Луганського апеляційного суду від 15 липня 2020 року.

За матеріалами досудового розслідування, підозрюваний у соцмережі «Вконтакте» почав спілкуватися із невстановленою особою із так званої «ЛНР». У процесі спілкування повідомив, що хоче приєднатися до бойовиків. І для цього готовий вчинити вибухи на об’єктах інфраструктури Луганської області.

Чоловік 20 червня встановив муляжі вибухових пристроїв біля Військового медичного шпиталю у Сєвєродонецьку, а також на території залізничної станції «Рубіжне», на місці розвантаження військової техніки під опорою лінії електропередачі.

Цього ж дня його затримали співробітники СБУ. Після перевірки виявилося, що «вибухові пристрої» були безпечними.

Адвокат підозрюваного Роман Гаврилюк під час судового засідання просив скасувати ухвалу слідчого судді Сєвєродонецького міського суду, якою підозрюваному був обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Захисник посилався на те, що підозрюваний, ймовірно, діяв під контролем правоохоронних органів, від яких і отримував муляжі вибухових пристроїв. Намір свого клієнта приєднатися до лав бойовиків адвокат заперечив.

Колегія суддів Луганського апеляційного суду врахувала додані слідчими матеріали кримінального провадження: дані протоколів за результатами НСРД, протоколів огляду місця події та допиту п’ятьох свідків. Суд вирішив залишити в силі запобіжний захід — тримання під вартою.

Нагадаємо:

  • Харківський суд визнав винними двох громадян Азербайджанської Республіки у сприянні діяльності терористичній організації, фінансуванні тероризму та незаконному поводженні зі зброєю. Вони допомагали через Україну переправляти найманців для участі у боях на стороні «Ісламської держави». Суд призначив чоловікам по 10 років позбавлення волі, однак строк скоротився вдвічі за «законом Савченко».