В Армянську «суд» почав заочно розглядати «справу Джемілєва»

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв Фото: Reuters

Венера Ісроілова, «суддя» окупаційного «Армянського міського суду» відмовила у клопотанні адвоката Миколи Полозова у зупиненні провадження на підставі того, що Джемілєв не може самостійно себе захищати — йому заборонений в’їзд на територію РФ, включно з окупованим Кримом.

Про це пише Бюро судової інформації з посиланням на повідомлення ініціативи «Кримський процес».

Так званий «Армянський міський суд» почав по суті розглядати кримінальну справу щодо Мустафи Джемілєва. Його адвокат Микола Полозов просив «суд» дозволити присутність у залі слухачів. В результаті на засіданні були присутні четверо слухачів, а під будівлею зібралося близько 30 людей.

Під час засідання адвокат Полозов висловив заперечення щодо заочної форми розгляду справи Джемілєва, однак «суддя» Венера Ісроілова не прийняла ці заперечення. Після цього адвокат клопотав про зупинення провадження на підставі того, що Джемілєв не може самостійно себе захищати — йому заборонений в’їзд на територію РФ, включно з окупованим Кримом. І в цьому клопотанні адвокат отримав відмову.

Після цього представниця сторони обвинувачення зачитала обвинувальний акт і підтримала його у повному обсязі. Захист Джемілєва заявив про незгоду із актом. Наступне засідання «суду» заплановане на 30 липня.

«Стороною захисту було заявлене клопотання про участь у справі перекладача, оскільки частина матеріалів складена українською мовою. Для забезпечення змагальності сторін у процесі, матеріали потрібно перекладати. Суд відмовив у цьому клопотанні, посилаючись на те, що вирішувати це питання будуть коли дійде черга до дослідження цих матеріалів», — сказав адвокат Полозов.

13 квітня 2020 року російські слідчі в Криму пред’явили обвинувачення Мустафі Джемілєва за трьома статтями в рамках попереднього слідства: за ч.3 ст. 322 КК РФ (незаконний перетин державного кордону РФ), по ч.1 ст. 222 КК РФ (незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів) і за ч. 1 ст 224 КК РФ (недбале зберігання вогнепальної зброї, яка створила умови для його використання іншою особою, якщо це спричинило смерть людини або інші тяжкі наслідки).

Перша стаття стосується подій 3 травня 2014 року, коли Джемілєв намагався потрапити в окупований Крим через пункт пропуску «Каланчак» на адмінкордоні з Херсонською областю. Тоді його не пропустили і він був змушений повернутися в Київ. Друга і третя статті мають відношення до справи сина Мустафи Джемілєва Хайсера, який в травні 2013 року у дворі свого будинку в Бахчисараї, випадково вистріливши з батьківської рушниці, вбив знайомого сім’ї. Спочатку суд у цій справі проходив на території України, проте після окупації Криму його перенесли в російський Краснодар.

Нагадаємо:

  • 9 квітня 2014 року російська влада заборонила лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву в’їжджати в Росію, включаючи окупований Крим.
  • 20 січня 2016 року в окупованому Криму «Київський районний суд» Сімферополя прийняв рішення про заочний арешт Мустафи Джемілєва.
  • 21 січня 2016 року так званий «прокурор Республіки Крим» Наталія Поклонська заявила, що Росія оголосила в міжнародний розшук Мустафу Джемілєва та главу Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, які заочно заарештовані «судом» в Криму.