Верховний суд відмовив судді з Донеччини у виплаті зарплати за час, коли той був у полоні «ДНР»

Суддя Анатолій Яременко під час зборів, присвячених його відставці у 2017 році. Фото: пресслужюа Донецького апеляційного суду

Колегія суддів Верховного суду залишила без задоволення скаргу судді Донецького апеляційного суду Анатолія Яременка щодо виплати йому недонарахованої заробітної плати за час, коли його незаконно утримували в тюрмі бойовики «ДНР». Суд вирішив, що Яременко сам винен у тому, що був затриманий.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на постанову Касаційного адміністративного суду від 16 липня 2020 року.

У серпні 2016 року суддя Донецького апеляційного суду Анатолій Яременко подав позов до Донецького окружного адміністративного суду щодо виплати йому 113939 гривень недоотриманої заробітної плати.

Яременко пояснив, що 10 грудня 2015 року під час поїздки до Макіївки, де він проживав до початку бойових дій, на блок-посту в районі Горлівки він був затриманий бойовиками так званої «ДНР» і незаконно позбавлений волі на 125 днів — до 15 квітня 2016 року. Щодо цього в Єдиний реєстр досудових розслідувань внесено відомості за статтею 146 Кримінального кодексу (незаконне позбавлення волі або викрадення людини). За матеріалами розслідування, під час затримання судді погрожували вбивством. Утримували його у тюрмі так званого «МГБ ДНР» у Горлівці.

Суди попередніх інстанцій відмовили Анатолію Яременку в його позовних вимогах. Верховний суд також відмовив і роз’яснив чому.

Предметом спору у справі є виплата заробітної плати, як за вимушений прогул. Верховний суд розглядав спір, виходячи із позиції, що вимушеним прогулом є час, протягом якого працівник з вини роботодавця був позбавлений можливості працювати.

Колегія вирішила, що нездійснення Яременком правосуддя було обумовлено поведінкою самого судді, а його аргумент про наявність вини держави у його затриманні бойовиками «ДНР» є безпідставним з огляду на необхідність дотримання суддею у своєму повсякденному житті розумної обачності та уникати дій, що можуть зашкодити інтересам правосуддя.

Колегія суддів Верховного суду у складі Сергія Уханенка, Ольги Кашпур та Олесі Радишевської залишила без задоволення скаргу судді Донецького апеляційного суду Анатолія Яременка щодо виплати йому недонарахованої заробітної плати за час, коли його утримували в тюрмі бойовики «ДНР».

Суддя Анатолій Яременко у відставці з 2017 року.