ВРУ розгляне президентський законопроєкт щодо судової реформи

Ілюстрація: Українська правда

Комітет з правової політики прийняв рішення рекомендувати парламенту прийняти за основу президентський проєкт №3711, який, за словами юристів, не відповідає Меморандуму з МВФ і посилює недоброчесну ВРП. Про це повідомляє Фундація DEJURE.

Члени комітету також відмовились направляти проєкт закону до Венеційської комісії для отримання її висновку. Але, при цьому, існує і альтернативний законопроєкт №3711-1. У подкасті БСІ розповідаємо, що саме він пропонує.

  • Перевірити на доброчесність чинних членів ВРП. Члени ВРП, що не пройдуть перевірку, мають бути звільнені;
  • Новий склад ВРП сформувати на основі конкурсного добору з перевіркою доброчесності і за вирішальної ролі міжнародних експертів;
  • Усунути ВРП та Уповноважену з прав людини від проведення конкурсу до Вищої кваліфкомісії суддів;
  • Запровадити інститут незалежних дисциплінарних інспекторів у ВРП.

 

Крім того, у подкасті говоримо про:

  • Конституційний суд України переніс слухання у справі про неконституційність Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Нагадаємо, 22 червня Конституційний суд України несподівано відновив справу щодо неконституційності закону про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Велика палата КСУ розглядає наразі цю справу.
  • Нову хвилю репресій в Криму. У чотирьох районах Криму одночасно з 4 годин ранку 7 липня 2020 року російські силовики провели обшуки в будинках кримських татар. Після завершення обшуків затримали сімох осіб: Сейрана Хайретдінова, Олександра Сізікова (це, до речі, сліпа людина, з 1 групою інвалідності), Еміля Зіядінова, Ісмета Ібрагімова, Аліма Суф’янова, Вадима Бектемірова, Зекір’ю Муратова. Затриманих звинувачують в організації або участі в діяльності організації «Хізб ут-Тахрір», оголошеної в РФ терористичною. Олександр Сізіков отримав домашній арешт у зв’язку із інвалідністю. А всі інші фігуранти – арешт до 2 вересня.
  • Так званий «Верховний суд» Криму залишив під фігурантів третьої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» до 9 серпня 2020 року. Адвокат Еміль Курбедінов розповів про умови утримання в СІЗО: 24 людини в камері, при наявності 20 спальних місць. Через спеку, задуху і переповненість камери, у ув’язнених почалися проблеми зі здоров’ям – проте ліки, передані родичами, їм не видають. Нагадаємо, 11 березня 2020 року в Бахчисараї пройшли обшуки, а потім затримали Енвера Мустафаєва, Амет Сулейманова, братів Сейтумера і Османа Сейтумерова, їх дядька Рустема Сейтмеметова. Також обшук був проведений в будинку екс-активіста «Кримської солідарності» Сейтумера Сейтумерова, який кілька років тому вимушено покинув Крим.
  • Штраф за зізнання у коханні. У березні в Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону після закінчення судового засідання у другій Бахчисарайськоій справі Хізб ут-Тахрір Айше Асанова написала записку зі словами «Ти потрібен мені як повітря» і показала її чоловікові. Після цього до жінки підійшов судовий пристав і став вимагати паспорт, а потім склав адміністративний протокол. У ньому говориться, що «Асанова спілкувалась з підсудним Асановим за допомогою плаката, що містить інформацію особистого характеру». На цьому тижні відбулося засідання, на якому жінку оштрафували: згідно із рішенням “суду” за записку чоловікові Айше Асанова заплатить 500 рублів. Зараз число переслідуваних у справі Хізб ут-Тахрір на півострові – понад 70 людей.