На Херсонщині суд почав розглядати справу Віталія Григор’єва, який застрелив браконьєра

Віталій Григор'єв, фото: censor.net.ua

У Голопристанському районному суді Херсонської області розпочався розгляд по суті кримінальному провадження за обвинуваченням лісничого-кіборга Віталія Григор’єва. Слідство вважає, що він перевищив межі необхідної самооборони, коли стріляв в автомобіль, що їхав, не зупиняючись в сторону Віталія, ймовірно, намагаючись його збити. Водій загинув на місці.

Про це пише Бюро судової інформації з посиланням на дані судового розкладу та повідомлення юридичної компанії «Міллер», що представляє сторону обвинуваченого у кримінальному провадженні.

Обвинувальний акт стосовно Віталія Григор’єва надійшов до суду 5 червня 2020 року. Провадження кваліфіковано за статтею 118 Кримінального кодексу (Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони). Підготовче судове засідання було призначено на 6 серпня.

Як інформує «Міллер», Під час судового засідання, адвокати клопотали про повернення обвинувального акту прокурору на підставі порушення ним презумпції невинуватості.

«Відповідно до тексту обвинувачення, прокурор вже встановив та зазначив у формулюванні обвинувачення, що наш клієнт вчинив кримінальне правопорушення. Не обвинувачується у вчиненні, а саме вчинив злочин», — зазначається у повідомленні юридичної компанії.

Однак суддя Максим Данилевський клопотання не задовольнив і призначив справу до розгляду. Також суддя відмовив в організації судом онлайн-трансляції майбутніх засідань, при цьому зазначивши, що не проти преси та організованих самими ЗМІ трансляцій.

Отже, перше засідання по суті відбудеться 24 вересня 2020 року.

За матеріалами провадження, 10 січня 2020 року Віталій Григор’єв, який працював інженером ДП «Великокопанівське лісомисливське господарство», охороняючи ліс, помітив, що четверо невідомих займаються незаконною порубкою дерев.

Григор’єв намагався припинити це та здійснив три попереджувальних постріли вгору із карабіну, наказуючи чоловікам припинити порубку. Один з них сів за кермо автомобіля та почав їхати у сторону Віталія з вимкненими фарами. Розцінюючи ситуацію, що його зараз може збити авто, Віталій вистрілив у бік водія, щоб зупинити автомобіль. Від пострілу чоловік загинув на місці. У зв’язку з отриманою на війні травмою, Григор’єв не міг швидко рухатися, щоб відскочити з-під колес машини.

Варто зазначити, що 17 квітня 2020 року Херсонський міський суд скасував повідомлення про підозру Віталію Григор’єву. Однак в апеляції підозра була поновлена.

  • Віталій Григор’єв — колишній «кіборг», який працює в лісництві. 17 січня 2015 був поранений. Чотири роки він пересувався в інвалідному візку. Півроку працював у групі особливого реагування Великокопанівського лісомисливського господарства на Херсонщині.
  • Після інциденту місцевою поліцією було відкрите також кримінальне провадження про незаконну порубку лісу за статтею 246 КК України. Троє інших чоловіків, яких тоді помітив Віталій Григор’єв, втекли.