НАБУ оскаржить закриття САП справи «Роттердам+»

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ)оскаржить рішення прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) про закриття справи «Роттердам+» в частині щодо підозрюваних.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ, пише Центр журналістських розслідувань.

«Рішення про закриття справи «Роттердам+» суперечить засадам верховенства права, тому Національне бюро оскаржить його до генерального прокурора та в.о. керівника САП», – йдеться у повідомленні.

Як вказали в Бюро, розслідування цієї справи знаходилося на завершальній стадії, детективи зібрали всі необхідні та переконливі докази для скерування її до суду і доведення винуватості підозрюваних осіб.

«Про підозру повідомили 6 особам, внаслідок дій яких споживачам електроенергії завдано 18,87 млрд грн збитків, що підтверджено відповідною експертизою», – зазначили в НАБУ.

У відомстві також нагадали, що комплексною експертизою також підтверджені розрахунки збитків за 2016-2017 роки, але суть її зводиться до того, що питання протиправності дій, відповідно, і настання збитків, має вирішити суд.

«В свою чергу прокурор САП – процесуальний керівник у справі за весь час розслідування жодного разу не витребовував матеріали провадження для вивчення, не запитував у слідства, чи дійсно вичерпані можливості доказування, і два дні тому обговорював на нараді, як краще рухатись по справі далі. Замість того, щоб скерувати її до суду, з незрозумілих детективам причин він несподівано ухвалив рішення про закриття справи нібито на підставі відсутності достатніх доказів та можливостей їх здобути, відтак, унеможливив покарання винних осіб», – заявили у НАБУ.

У Бюро також наголосили, що «категорично не згодні з таким рішенням». «Ми переконані, що вирішення долі цього провадження поза межами судового процесу не відповідатиме законним інтересам громадянського суспільства і держави. Адже справа «Роттердам+» є знаковою для України, і про необхідність її завершення неодноразово заявляли найвищі посадовці», – йдеться у повідомленні.

Перед цим пресслужба САП повідомила, що 27 серпня біла винесена постанова про закриття кримінального провадження у справі «Роттердам+» в частині щодо підозрюваних «у зв’язку з невстановленням достатніх доказів для доведення винуватості особи в суді і вичерпанням можливості їх отримати, а також у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення».

Як було вказано, таке рішення було ухвалене на підставі того, що комісійна судово-економічна експертиза не змогла підтвердити, що через використання схеми «Роттердам+» «будь-кому завдані тяжкі наслідки, тобто завдана пряма шкода або збитки».

«Проте в повному обсязі кримінальне провадження не закрито, в ньому триває досудове розслідування», – додали в САП.

Головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов повідомив у Facebook, що постанову про закриття справи до Єдиного реєстру досудових розслідувань вніс прокурор САП Віталій Пономаренко.

«Таким чином, найбільший скандал щодо закупівлі Україною вугілля в РФ, який став підставою для порушення кримінальної справи Національним антикорупційним бюро, і який був підставою для обвинувачень у корупції Володимиром Зеленським свого опонента експрезидента Петра Порошенка на знаменитих дебатах у квітні 2019-го, закінчився нічим», – написав журналіст.

«Сам Зеленський, по суті, руками підпорядкованої йому СБУ закрив справу проти свого опонента, всупереч власним погрозам. Одне з основних обвинувачень проти Порошенка Зеленський визнав безпідставним. Влада ніяк не коментувала експертизу СБУ, на підставі якої ухвалено рішення прокуратури», – додав він.

«Причина закриття справи – залежність Зеленського від олігархів – Ахметова і Коломойського насамперед. Скандал із «Роттердам+» спонсор Зеленського Ігор Коломойський використав для отримання контролю над державною енергокомпанією «Центренерго». Інших результатів справи немає», – констатував Бутусов.

Нагадаємо:

  • За версією САП та НАБУ, через так звану схему «Роттердам+», коли в розрахунок вартості теплоенергії ТЕС закладали ціну вугілля, як із біржі в Нідерландах, плюс його доставка з порту Роттердама, сума збитків для економіки України склала майже 19 млрд гривень.
  • У серпні 2019 року НАБУ оголосило підозри шести особам у справі «Роттердам+». Йдеться про ексголову Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Дмитра Вовка, який зараз переховується за кордоном; колишнього члена НКРЕКП Володимира Євдокимова, який зараз очолює ДП «Оператор ринку», ); начальника відділу НКРЕКП; керівника управління НКРЕКП; двох представників менеджменту групи ДТЕК, яка належить Рінату Ахметову і є ключовим оператором ринку теплогенерації України.
  • На початку серпня 2020 року НАБУ у відповідь на запит видання ZN.UA повідомило, що за результатами попереднього розслідування, впровадження формули «Роттердам+» завдало державі збитків на 39 млрд грн.