Одеський суд призначив виплатити чоловіку 2 мільйони гривень за роки кримінального переслідування

В'ячеслав Граціотов та його дівчина Юлія. Фото: tyzhden.ua

Одеський суд задовольнив позов В’ячеслава Граціотова, який вимагав відшкодувати йому 2 мільйони гривень за роки кримінального переслідування з боку судової та правоохоронної системи. Чоловік був підозрюваним та обвинуваченим у провадженні про нанесення тілесних ушкоджень, які призвели до смерті людини. Врешті, суд виправдав його, зважаючи на те, що це була необхідна оборона.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на рішення Малиновського районного суду Одеси від 23 липня 2020 року.

В’ячеслав Граціотов обґрунтовував свої вимоги про відшкодування тим, що від кінця серпня 2010 року по жовтень 2017 року він був у статусі підозрюваного у кримінальному провадженні про нанесення тяжких тілесних пошкоджень, які спричинили смерть людини.

Приводом та підставою для затримання Граціотова стала інформація правоохоронних органів, що він був учасником бійки, яка відбулась 23 серпня 2010 року на площі Соборній в Одесі.

За версією співробітників міліції, в процесі розвитку бійки Граціотов заподіяв тяжкі тілесні ушкодження одному з інших учасників бійки, через що той загинув. У 2017 році В’ячеслав Граціотов був остаточно виправданий судом за відсутністю складу злочину. Апеляційний суд Одеської області встановив, що В’ячеслав діяв з метою самооборони, захищаючись від побиття.

24 серпня 2010 року співробітниками Портофранківського відділення міліції Приморського району в Одеській області Граціотова було затримано за підозрою у вчиненні злочину. Після затримання на чоловіка чинився тиск з боку правоохоронців, що було встановлено судом пізніше.

В’ячеслав Граціотов не спростовував свою участь у бійці та наголошував на тому, що він перебував у стані необхідної оборони, оскільки захищався від нападу групи осіб (дві особи), а тілесне ушкодження наніс випадково без відповідного умислу.

Після затримання протягом трьох діб знаходився у відділку міліції, в «кімнаті доставлених та затриманих», в умовах, які не передбачають таке тривале перебування людини.

27 серпня 2010 року Приморський районний суд обрав йому міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Після цього, за твердженнями представника позивача, від тяжких хвилювань, фізичного виснаження та отриманої черепно-мозкової травми (струсу головного мозку) під час бійки, В’ячеслав втратив свідомість та йому було викликано швидку допомогу. 1 вересня 2010 року ухвалою Апеляційного суду Одеської області він був звільнений з під варти на підписку про невиїзд.

Після звільнення чоловік проходив тривале лікування. Протягом наступних років кримінальне провадження суд відправляв на дорозслідування, на повторний розгляд в першій інстанції, навіть коли у 2014 та у 2016 роках році прокурори заявляли про відмову від обвинувачення В’ячеслава. Врешті 10 травня 2017 року Приморский райсуд виправдав Граціотова.

Не погодившись із таким вироком, представник потерпілого подав апеляційну скаргу, в якій вимагав визнати В’ячеслава винним, призначити йому покарання у вигляді 2 років обмеження волі та стягнути 400 тисяч гривень моральної шкоди. Однак розгляд в апеляції залишив вирок у силі. Пізніше це ж саме відбулося у Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних та кримінальних справ.

У зв’язку із цим В’ячеслав Граціотов звернувся з позовом, в якому просив стягнути за рахунок коштів державного бюджету через Державну казначейську службу України, компенсацію моральної шкоди, завданої йому незаконними діями органів дізнання, досудового слідства та суду в розмірі 2 мільйонів гривень та понесені судові витрати. Колегія суддів Малиновського райсуду Одеси задовольнила ці вимоги. У судовому реєстрі на даний час відсутня інформація про те, чи набрало рішення законної сили.