Правозахисники закликали Зеленського захистити «департамент війни» ОГПУ

Фото: Наша Рада

Правозахисники ГО Ukrainian Legal Advisory Group, ГО «Регіональний центр прав людини», Кримська правозахисна група, Харківська правозахисна група, ГО Truth Hounds, Центр громадянських свобод, ГО «КРИМСОС» та лідер кримськотатарського народу, нардеп Мустафа Джемілєв закликали президента Володимира Зеленського захистити від переслідування заступника Генпрокурора Гюндуза Мамедова і дискредитації роботи Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, який створили у Генеральній прокуратурі у грудні 2019 року.

Про це пише Центр журналістських розслідувань.

Як пишуть у своєму зверненні правозахисні організації, «активні медіа атаки щодо діяльності заступника Генерального прокурора Гюндуза Мамедова з метою дискредитації його зусиль, направлених на налагодження системної роботи з розслідування та притягнення до відповідальності за грубі порушення прав людини на тимчасово окупованих територіях та захист прав громадян в умовах збройного конфлікту».

«Ми, представники правозахисної спільноти, які опікуються захистом прав людини в умовах збройного конфлікту, активно спостерігаємо за діяльністю органів прокуратури та інших державних органів в контексті забезпечення належних процесів правосуддя щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту. Ефективне розслідування цих злочинів є обов’язком держави згідно з міжнародними зобов’язаннями, але, першочергово, це – обов’язок держави перед громадянами, які постраждали від збройної агресії Російської Федерації.

Збройний конфлікт на території України триває більше шести років, однак кримінальні провадження щодо його наслідків впродовж 5 років не отримували належної уваги та системного підходу з боку правоохоронних органів. Це призвело до втрати довіри до їхньої роботи з боку жертв найтяжчих міжнародних злочинів, громадськості та міжнародних партнерів.

Починаючи з 2016 року, завдяки Гюндузу Мамедову була налагоджена спільна робота правоохоронних органів та неурядових організацій з документування воєнних злочинів і злочинів проти людяності на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя та скерування доказової бази до Міжнародного кримінального суду.

З метою консолідації розслідувань та підвищення їх ефективності в Офісі Генерального прокурора було створено Департамент нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту наприкінці минулого року.

Прокурор АРК Гюндуз Мамедов Фото: investigator.org.ua

З моменту створення Департаменту ми спостерігаємо прогрес щодо запровадження системного та консолідованого підходу до організації роботи як в Криму, так і на Донбасі, приділяється увага підвищенню фаховості працівників Департаменту, ведеться робота з жертвами, створюються відповідні реєстри жертв та зруйнованого майна, відбувається активна взаємодія, як з громадянським суспільством, так і з міжнародними партнерами, тощо. Все це сприяє підвищенню спроможності української правоохоронної системи з притягнення винних за найтяжчі злочини до кримінальної відповідальності на національному і на міжнародному рівнях.

В Департаменті перебувають провадження, ефективне розслідування щодо яких має великий суспільний інтерес не тільки всередині країни, але й всієї міжнародної спільноти. Зокрема, це провадження щодо збитого боїнгу MH17, факту збройної агресії РФ проти України, воєнних злочинів та злочинів проти людяності, які вчиняються окупаційною владою на території України.

Активні медіа атаки (такі, як атаки ботів на сторінці ОГП під дописами, що стосуються Гюндуза Мамедова, зокрема, розслідування щодо збитого боїнгу в Тегерані, МН-17, публікації на ненадійних інтернет-ресурсах матеріалів, які не засновані на фактах та їх поширення, а також організований публічний тиск через апеляцію до родини) та спроби неправомірного втручання та перешкоджання діяльності Департаменту, яким курує заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов, ймовірно, вчиняються з метою дискредитації його зусиль, направлених на протидію злочинам РФ та окупаційної влади. З огляду на це, ми також не виключаємо, що вони можуть організовуватися та куруватися з території РФ та мати «російський слід».

Враховуючи зазначене, чутливість та складність кримінальних проваджень, високий ступінь довіри громадськості, в тому числі жертв конфлікту, специфічність цього напряму роботи, просимо Вас, як гаранта додержання Конституції України, приділити увагу цій ситуації з метою забезпечення безперешкодної роботи Департамента та недопущення переслідування заступника Генерального прокурора Гюндуза Мамедова за виконання своїх обов’язків як незалежного прокурора», – йдеться у повідомленні.

Подібне ж звернення до президента та Офісу Генпрокурора  оприлюднила  і Медійна ініціатива за права людини.

«Нам невідомі причини тиску, який зараз відбувається на Департамент, його співробітників та куруючого заступника Генерального прокурора Гюндуза Мамедова, проте ми переконані, що знищення “департаменту війни” може бути вигідним лише одній стороні – Російській Федерації.

На превеликий жаль, зараз Департамент опинився в епіцентрі незрозуміло ким інспірованих політичних ігор (суть яких для нас, щиро кажучи, мало зрозуміла), що ставить під загрозу важливі здобутки його співробітників та може нівелювати успіхи останніх місяців у розслідуванні воєнних злочинів.

Запевняємо, що для РФ значно небезпечнішими за свідчення 30 «вагнерівців», є фахівці та інституції, які вміють подібні свідчення збирати, аналізувати і знають, як застосовувати цю інформацію надалі та як перетворити її на lawfare у протистоянні з країною-агресором. Тому закликаємо суспільство, експертів і медіа у пориві дискусій щодо конкретних спецоперацій чи справ не нашкодити одній великій справі – фахового доведення вчинення військово-політичним керівництвом РФ воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Окремо звертаємось до Президента України як гаранта додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина, з проханням забезпечити незалежність Департаменту нагляду за розслідуваннями злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, в межах Ваших повноважень, та не дозволити його знищення або будь-які переформатування чи зміни, що зашкодять ефективності його роботи», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо:

  • Департамент нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту створено наказом Генпрокурора Руслана Рябошапки у грудні 2019 року. Департаментом керує заступник генпрокурора, екс-прокурор АРК Гюндуз Мамедов.
  • Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка призначив прокурора Автономної Республіки Крим Гюндуза Мамедова заступником генпрокурора.
  • Прокуратура АРК у взаємодії з громадськими правозахисними організаціями подала вже 6 інформаційних повідомлень Прокурору Міжнародного кримінального суду (МКС) про воєнні злочини і злочини проти людяності, які здійснюються в окупованому Росією Криму.