Прокурор через суд намагався поновити повідомлення про підозру людині, яка померла

Київський апеляційний суд. Фото: sud.ua

Колегія суддів Київського апеляційного суду відмовила у задоволенні апеляційної скарги на ухвалу суду першої інстанції, якою скасовано повідомлення про підозру людині, що загинула. Чоловік вистрибнув з вікна під час обшуку. Через чотири місяці після його смерті слідчі вирішили повідомити йому про підозру.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу Київського апеляційного суду від 10 серпня 2020 року.

Прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю прокуратури Києва Ігор Власов подав апеляційну скаргу на ухвалу Шевченківського районного суду, якою було скасовано повідомлення про підозру померлій людині.

На обґрунтування своїх вимог прокурор зазначав, що досудовим розслідуванням здобуто достатньо доказів для повідомлення про підозру. Також, на думку прокурора, аналіз положень КПК України свідчить, що в разі встановлення факту вчинення злочину певною особою, у тому числі і померлою, орган досудового розслідування повинен скласти повідомлення про підозру щодо вказаної особи.

Колегія суддів Київського апеляційного суду, зокрема, визначила, що чинний Кримінальний процесуальний кодекс передбачає отримання повідомлення про підозру дорослим членом родини, житлово-експлуатаційною організацією за місцем проживання або адміністрацією за місцем роботи особи, якій повідомлення призначається. У подальшому повідомлення про підозру має бути передано належній особі.

Враховуючи, що в оскаржуваній ситуації мова йде про людину, яка померла, очевидно, вона ніяк не може отримати повідомлення про підозру.

Отже, складене у кримінальному провадженні повідомлення про підозру людині, яка загинула, не може вважатися повідомленням про підозру в розумінні КПК України.

Суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги прокурора.

Нагадаємо:

  • Шевченківський райсуд Києва 3 липня 2020 року скасував повідомлення про підозру людині, яка померла. Бюро судової інформації звернулося до пресслужби ГУНП Києва, однак там відмовилися коментувати провадження, посилаючись на те, що необхідно написати запит на отримання публічної інформації. БСІ подало запит із питаннями про те, в який спосіб було повідомлено про підозру людині, яка померла, хто отримував дане повідомлення. Відповідь на запит ми досі не отримали.
  • За повідомленням пресслужби Нацполіції від 1 серпня 2019 року, чоловік вистрибнув з балкону квартири на 10 поверсі, відштовхнувши співробітника поліції. У квартирі начебто знайшли речовини, схожі на кокаїн і екстазі. Про подію було повідомлено Державне бюро розслідувань.