Суд на Донеччині втричі збільшив заставу та залишив під вартою бойовика з «групи Безлера»

Суд продовжив тримання під вартою та збільшив збільшив розмір застави з 210200 до 608100 гривень бойовику так званої «ДНР». СБУ вважає, що чоловік фіксував на відео допити українських військових, а також, погрожуючи зброєю, примушував заручників до виконання господарських робіт.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу Слов’янського міськрайонного суду від 23 липня 2020 року.

Віктора Михеда СБУ затримала у кінці травня 2020 року. У повідомленні про затримання пресслужба структури повідомляла, що чоловік причетний до катувань українських військових.

«У терористів він займався «інформаційним блоком». За завданням «Бєса» (Ігоря Безлера — ред.) бойовик знімав допити та знущання над військовополоненими та заручниками. Потім він розміщував відео на сайтах «Л/ДНР» і в соцмережах. Часто ці кадри використовували російські ЗМІ для своїх пропагандистських сюжетів», — йшлося у повідомленні СБУ.

29 травня слідчий суддя Жовтневого районного суду Маріуполя призначив затриманому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, але залишив можливість внесення застави у розмірі 210 тисяч 200 гривень. В обґрунтування клопотання про запобіжний захід слідчий зазначав про те, що Віктор Михед фіксував на відео допити українських військових, а також, погрожуючи зброєю, примушував заручників до виконання господарських робіт.

11 червня Донецький апеляційний суд розглядав апеляційну скаргу захисника Михеда на обраний запобіжний захід. Адвокат не заперечував, що його підзахисний у 2014 році входив до складу бойовиків «ДНР», а саме до групи, підконтрольної Ігорю Безлєру. Однак захисник стверджував, що ані у допитах полонених, ані в тортурах участі не брав. У 2015 році чоловік виїхав з непідконтрольної Україні території до Маріуполя. Суд відмовив у клопотанні про зміну запобіжного заходу з тримання під вартою на особисте зобов’язання.

Віктор Михед вже перебуває у статусі обвинуваченого, тобто матеріали його справи передані до суду для розгляду. Йому інкримінують статтю 258–3 (участь у терористичній організації) у поєднанні зі статтею 27 (пособництво у вчиненні злочину), а також статтю 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо:

  • Колегія суддів Верховного суду залишила без задоволення скаргу колишнього судді Донецького апеляційного суду Анатолія Яременка щодо виплати йому недонарахованої заробітної плати за час, коли його незаконно утримували в тюрмі бойовики «ДНР». Суд вирішив, що Яременко сам винен у тому, що був затриманий.