У Дніпровському суді почалися слухання у справі Катерини Гандзюк. Засідання перше

Владислав Мангер та Олексій Левін. Фото Герман Крігер Watchers.Media

У Дніпровському районному суді Києва 28 серпня 2020 року розпочався судовий процес стосовно очільника Херсонської обласної ради Владислава Мангера та експомічника депутата Херсонської облради Олексія Левіна у замовленні та організації нападу на Катерину Гандзюк.

Про це пише Бюро судової інформації з посиланням на повідомлення спільноти «Хто замовив Катю Гандзюк» у facebook, а також трансляцію судового засідання.

До зали судових засідань не були допущені вільні слухачі та журналісти. Однак суд організував проведення онлайн-трансляції засідання.

Сторона захисту заявила клопотання про зміну підсудності розгляду кримінального провадження, а також про затвердження списку свідків до початку судового засідання. Суддя Юлія Іваніна відхилила обидва клопотання.

Прокурор Андрій Синюк зачитав скорочену версію обвинувального акту. Після цього адвокат потерпілих, Віктора та Надії Гандзюк, Ольга Веретільник, зокрема, зауважила, що по шкалі оцінки опіків у Катерини Гандзюк становила 117 балів. Що означає 100 % загибель від отриманих опіків. Також із промови адвокатеси стало відомо про те, що обвинуваченим заявлений цивільний позов про відшкодування моральної шкоди у розмірі 23 мільйони гривень.

Владислав Мангер заявив, що не розуміє у чому саме його обвинувачують. Тому довелося зачитувати обвинувальний акт повторно. Адвокат Олександр Шадрін подав клопотання про роз‘яснення обвинувачення: час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення, а також про спосіб комунікації Левіна та Мангера про вчинення злочину, фінансування злочину. Однак суд не поставив це питання на обговорення.

Обвинувачений Олексій Левін також заявив, що не розуміє суть звинувачення.

Нагадаємо:

  • 27 квітня СБУ заявила про завершення досудового розслідування у провадженні за підозрою голови Херсонської облради Владислава Мангера та помічника-консультанта депутата цієї ж ради Олексія Левіна в організації нападу на Гандзюк.
  • Адвокат Закревська заявила, що Офіс генпрокурора відмовився збирати докази проти Мангера і Левіна в організації нападу на Гандзюк, а потім раптово завершив розслідування.
  • Обурені завершенням розслідування активісти ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?» провели акцію протесту під Офісом президента з вимогою звільнити генпрокурорку Ірину Венедіктову.
  • Про подробиці розслідування нападу на Катерину Гандзюк читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Чому завершення слідства у справі Гандзюк схоже на «злив».