У Києві прокуратура АРК повідомила про підозру учаснику збройного формування «Самооборона Криму»

Фото: прокуратура АРК

Прокуратура АР Крим повідомила про підозру Олександру Расшивалову, якому інкримінують участь у незаконному збройному формуванні «Самооборона Криму». Він був засуджений окупаційним «судом» за пограбування, після чого він виїхав на підконтрольну Україні територію, де відкрив власний бізнес.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на пресслужбу прокуратури АРК.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у 2014 році чоловік був учасником незаконного збройного формування «Самооборона Криму», протягом лютого-березня, озброєний, на блокпосту на в’їзді до Ялти, незаконно перевіряв документи громадян України, брав участь в обшуках транспортних засобів та їх затриманні на території півострова.

У 2016 році «самооборонівець» отримав медаль «За возвращение Крыма». Слідчі ГУНП в АР Крим та Севастополі під процесуальним керівництвом прокуратури АРК, працівники СБУ та Департаменту контрозвідки СБ провели обшуки за місцем проживання чоловіка та повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 260 КК України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до восьми років (в редакції від 2014 року). На даний час вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу.

За інформацією Центру журналістських розслідувань, мова йде про ялтинця Олександра Расшивалова, який до окупації працював у міліції. У 2018 році він був засуджений так званим “Ялтинським міським судом” до 320 годин обов’язкових робіт за грабіж. У вироку “суду” йдеться про те, що Расшивалов вихопив з рук дівчини мобільний телефон та втік. Провину у скоєному чоловік визнав.

Олександр Расшивалов, фото: Facebook

Також в українському реєстрі юридичних осіб значиться ТОВ “Сарвейс” Олександра Расшивалова, зареєстрована у 2019 році. Основний вид діяльності – оптова торгівля залізними виробами, водопровідним і опалювальним устаткованням і приладдям до нього.

Нагадаємо:

  • 27 липня 2020 року слідчі главку Нацполіції в АРК і Севастополі повідомили про підозру двом учасникам «Самооборони Севастополя» Олегу Голованю та Олександру Синявському, які сприяли окупації Криму Росією.