Верховний суд: провадження за обвинуваченням Мангера та Левіна треба розглядати у Києві

Владислав Мангер (зліва) у Печерськомуц райсуді Києва, 18.06.2020 Фото: Facebook Хто замовив Катю Гандзюк?

Касаційний кримінальний суд у складі Верховного суду вирішив, що кримінальне провадження за обвинуваченням очільника Херсонської обласної ради Владислава Мангера та експомічника депутата Херсонської облради Олексія Левіна у замовленні та організації нападу на Катерину Гандзюк буде розглядатися в одному з судів Києва.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на пресслужбу Верховного суду.

Обвинувальний акт щодо Владислава Мангера та Олексія Левіна надійшов до Печерського районного суду 28 липня 2020 року. У зв’язку з неможливістю сформувати колегію для розгляду провадження в цьому суді, матеріали були направлені до Київського апеляційного, а далі — до Верховного суду для вирішення питання про направлення справи для визначення підсудності.

Захист Мангера клопотав про направлення справи для розгляду у Херсонському міському суді, оскільки саме на території Херсонської області був вчинений злочин.

Друзі Катерини з ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?» на сторінці спільноти у facebook написали, що «в Херсоні все схвачено і місцевий суд прийняв би те рішення, яке зручне замовнику вбивства».

Колегія суддів Верховного суду 4 серпня 2020 року вирішила, що кримінальне провадження розглядатиметься в одному з районних судів Києва. Невдовзі Київський апеляційний суд має визначити в який саме суд будуть направлені матеріали кримінального провадження.

Адвокат Мангера Дмитро Ільченко зазначив, що більшість свідків у провадженні мешкають у Херсоні.

«Прокурор клопотав про передачу справи «в будь-який суд Києва?», оскільки «більшість свідків живе в Києві». На питання — «Що це за свідки, які живуть в Києві?» — не відповів. За матеріалами справи, 86 свідків живуть в Херсоні та Херсонській області, і лише 9 живуть не в Херсонській області. Верховний Суд послухав-послухав і відмовив усім. Результат — справа Мангера «зависла» між судами. Її не можна повернути до Печерського суду. Поки що вона направляється до Київського апеляційного суду, який буде ламати голову над тим, що ж робити далі?», — вважає адвокат.

Нагадаємо:

  • 27 квітня СБУ заявила про завершення досудового розслідування у провадженні за підозрою голови Херсонської облради Владислава Мангера та помічника-консультанта депутата цієї ж ради Олексія Левіна в організації нападу на Гандзюк.
  • Адвокат Закревська заявила, що Офіс генпрокурора відмовився збирати докази проти Мангера і Левіна в організації нападу на Гандзюк, а потім раптово завершив розслідування.
  • Обурені завершенням розслідування активісти ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?» провели акцію протесту під Офісом президента з вимогою звільнити генпрокурорку Ірину Венедіктову.
  • Про подробиці розслідування нападу на Катерину Гандзюк читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Чому завершення слідства у справі Гандзюк схоже на «злив».