Верховний суд РФ відмовився переглянути рішення про виселення громади ПЦУ з кафедрального собору в Сімферополі

Кафедральный собор святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги ПЦУ в Сімферополі Фото: RFE/RL

Верховний суд РФ відмовився переглянути рішення про виселення громади ПЦУ з кафедрального собору в Сімферополі.

Про це повідомив юрист українського «Регіонального центру прав людини» Сергій Заєць, пише Центр журналістських розслідувань.

«По суті це означає повну ліквідацію української православної громади в Криму. Формально це не є геноцидом, але межує з ним. Росія знищує ще одну українську релігійно-культурну групу і продовжує зачистку Криму від усього українського.

Нагадаю, що рішення про виселення з храму кримські суди постановили ще влітку 2019 року. Реальні спроби виселення почалися вже в кінці серпня 2019 року. Управління Кримської єпархії успішно протистояло владі протягом майже року.

Спочатку виконання рішення було призупинено Арбітражним судом Центрального округу. Але цей суд досить швидко відмовив у скарзі і спроби виселити з храму поновилися. У грудня 2019 року Верховний Суд РФ знову призупинив виконання рішення. Після того як ВС РФ двічі (у березні і в червні 2020 року) продовжував термін розгляду касаційної скарги, з’явилася надія, що справа може вирішитися позитивно. На жаль.

Одночасно влада РФ намагається знести каплицю в Євпаторії. За тиждень до цього архієпископ Климент отримав вимогу від судових приставів розібрати каплицю», – написав він.

Комітет ООН з прав людини (КПЛ ООН) знову вимагає від Російської Федерації припинити перешкоджати Кримської єпархії Православної церкви України використовувати будівлю храму в окупованому Сімферополі.

Українські правозахисники вимагають від Росії та її окупаційної адміністрації у Криму скасувати незаконне рішення про знесення храму Православної церкви України (ПЦУ) в Євпаторії та припинити втручання в діяльність української церкви та інших конфесій на півострові.

Українська громада окупованого Криму готує звернення до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), який розглядає справу про знищення храму Православної церкви України у Сімферополі, будівлю якого так званий «Арбітражний суд Криму» зобов’язав передати «міністерству майнових і земельних відносин Республіки Крим», повідомив архієпископ Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент у понеділок, 16 вересня, на пресконференції в Українському кризисному медіацентрі Києва.

Нагадаємо:

  • 28 червня 2019 року «Арбітражний суд Республіки Крим» зобов’язав Кримську єпархію ПЦУ (раніше УПЦ КП – ред.) передати будівлю єдиного в Сімферополі кафедрального собору святих Володимира і Ольги «міністерству майнових і земельних відносин Криму», робітники якого вже почали будівельні роботи в будівлі без відома єпархії.
  • 24 липня архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент після повернення до Сімферополя виявив, що з храму вкрали всі церковні речі Кримського єпархіального управління.
  • Синод Православної церкви України закликав посилити міжнародні санкції проти Росії і конкретних посадових осіб відповідальних за розграбування собору святих Володимира і Ольги ПЦУ в Сімферополі та причетних до порушення права на свободу совісті та віросповідання у окупованому Криму.
  • У серпні 2019 року стало відомо, що земельну ділянку, виділену Сімферопольською міськрадою в 2013 році Кримській єпархії УПЦ КП для будівництва храму, окупаційна «влада» Сімферополя передала римо-католицькій громаді для будівництва кафедрального собору.
  • Архієпископ Климент зазаначає, що за п’ять років окупації Криму Росією українська церква залишилась єдиним консолідуючим фактором для українців, які мешкають на півострові. Саме церква дозволяє їм зберігати свою національну культуру і свою українську ідентичність.