Зеленському також потрібен ручний ОАСК,- Чижик

Фото: РБК-Україна

У свіжому подкасті “Бюро судової інформації” продовжуємо розповідати про Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) – це суд, який розглядає справи суб’єктів владних повноважень, юрисдикція яких поширюється на всю країну. Він може встановити відсутність повноважень або визнати протиправним і скасувати будь-яке рішення міністерства і фактично будь-якого органу влади, що знаходиться в Києві.

Нагадаю, що  працівникам Окружного адмінсуду закидають спробу захопити державну владу, тиск на інших суддів та ухвалення рішень на користь певних політиків. Раніше правоохоронці вручили підозру дванадцатьмам фігурантам провадження і провели обшуки в Окружному суді. У НАБУ є записи розмов суддів, фрагменти з яких були опубліковані.

Підозрюють, що голова Окружного суду чинив тиск на суддів Конституційного Суду, посадовців НАЗК та інших державних службовців, на записах судді розподіляють посади, а себе називають “політичними проститутками”

Пізніше ЗМІ оприлюднили аудіозапис, що свідчить про тиск керівництва Офісу генпрокурора на хід розслідування у справі Окружного адміністративного суду Києва.

За даними інтернет-видання “Цензор.нет”, на записі розмовляє начальник департаменту Офісу генпрокурора з нагляду за ДБР разом з двома своїм підлеглими – прокурорами. Вони є процесуальними керівниками справи проти суддів ОАСК, стверджують журналісти. На записі начальник департаменту ОГП наполягає, щоби прокурори інформували керівництво про всі матеріали справи щодо Окружного адмінсуду. Прокурори ж із вказівками не погоджуються. Після цього начальник департаменту офісу генпрокурора вдається до погроз. Буцімто, в разі невиконання вказівок можуть постраждати всі.

Видання “Цензор.нет” заявляє, імовірно, вказівки, які дає прокурорам “Н”, він раніше узгодив із керівниками Офісу генпрокурора.

Крім того, нещодавно з’явилось рішення Печерського суду про вилучення скандальної справи суддів ОАСК з НАБУ і передати іншому органу досудового розслідування.

При цьому позиція Банкової така: президент та його офіс “не втручаються у хід досудового розслідування”, провина суддів не доведена, вони не мають статусу підслідних, а для ліквідації ОАСК “немає підстав”.

При цьому, треба нагадати, що генпрокурорка Ірина Венедіктова третій тиждень не підписує подання до ВРП про відсторонення суддів ОАСК. Це може свідчити про те, що судді окружного суду та президент можуть домовитись, каже експертка Центру протидії корупції Галина Чижик.

“Звісно, цей позов міг би бути випадковим збігом, якби ми не дізналися про методи, які використовують у своїй роботі судді Окружного адмінсуду Києва, щоб шантажувати владу. З «плівок», оприлюднених НАБУ (а це записи з кабінету голови ОАСК Павла Вовка) ми почули, що дуже часто Павло Вовк використовував подібні позови, щоб посилати сигнали тим чи іншим посадовцям, чиновникам, показувати свою впливовість, аби шантажувати їх. І дуже дивним виглядає той факт, що такий позов з’являється до ОАСК саме у той момент, коли суспільство чекає від Володимира Зеленського реакції на ті самі оприлюднені НАБУ записи. Цей позов з’являється після акції активістів, які під стінами цього суду вимагають його ліквідації. Він з’являється після появи петиції про ліквідацію ОАСК”, – говорить Галина Чижик.

Президенту наразі потрібен ручний та контрольований Окружний адміністративний суд міста Києва, особливо перед виборами, впевнена Галина Чижик:

“Очевидно, що відсутність реакції свідчить про те, що і президенту Зеленському, на жаль, потрібен ручний та контрольований Окружний адміністративний суд міста Києва, особливо перед виборами. Особливо, враховуючи, що стоїть питання про можливу ліквідацію партії «Слуга народу», бо звернулися саме до ОАСК з позовом анулювання свідоцтва про реєстрацію партії. Схоже, що президент таки повівся на цей шантаж з боку суду. Тому не просто не слід чекати ліквідації ОАСК від президента, а схоже президент буде допомагати цим суддям уникнути відповідальності”

Крім того, в цьому подкасті БСІ розповідаємо про:

  • В Криму продовжуються показові заочні судові процеси над лідерами кримських татар: Мустафи Джемілєва та Рефата Чубарова. На цьому тижні незаконний “ Верховний суд Криму” розглянув апеляційну скаргу на рішення так званого “Армянського суду” про заочне продовження запобіжного заходу національному лідерові кримських татар Мустафі Джемілєву і відмовив у задоволенні скарги
  • Так званий “Київський районний суд Сімферополя” залишив під домашнім арештом до 9 листопада фігуранта третьої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір” громадянського журналіста Амета Сулейманова. “Суд” уже втретє продовжив арешт політв’язню.
  • Так званий «Верховний суд» Криму  розглядав апеляційну скаргу на арешт  Исмета Ібрагімова і Сейрана Хайретдінова, затриманих в сімферопольському і Бахчисарайському районах 7 липня.
  • Продовжили терміни тримання під вартою і фігурантам “другої сімферопольської справи” Хізб ут-Тахрір.
  • Співробітники окупаційних правоохоронних органів чинили психологічний тиск на політв’язня, фігуранта другої Сімферопольської справи Хізб ут-Тахрір Руслана Сулейманова тоді, коли велися пошуки його загиблого сина. Про це Кримській Солідарності розповіла адвокат Ліля Гемеджі. За її словами, коли сотні людей шукали хлопця, а потім – і в день його похорону, в слідчий ізолятор приходили фсбшники і допитували політв’язня.
  • У Південному окружному військовому суді російського Ростова-на-Дону триває судовий процес над українським активістом з Криму – Олегом Приходько. Його затримали в жовтні 2019 року за звинуваченням у підготовці теракту – підриву адміністрації Сак. Пізніше додалося звинувачення в підпалі генконсульства РФ у Львові. На останньому засіданні оголосили результати біологічної судової експертизи про те, що знайдена речовина – вибухівка. Сам же Пріходько стверджує, що вибухівку йому підкинули фсбшники, і вони ж нанесли на вибухівку його ДНК, говорить адвокат Назім Шейхмамбетов.
  • У тому ж Південному окружному військовому суді міста Ростов-на-Дону відбулося судове засідання по “другій бахчисарайській групі” у справі Хізб ут-Тахрір. Відбувся допит свідків захисту і розглядалося питання про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою всім підсудним.

Нагадаю,11 жовтня 2017 року в Бахчисараї було затримано шістьох кримчан: Сервер Зекірьяєв, Сейран Салієв, Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов, Мемет Бєлялов і Ернес Аметов. 21 травня 2018 року російські силовики провели обшуки в Бахчисараї у координатора об’єднання «Кримська солідарність» Сервера Мустафаєва і в селі Долинне Бахчисарайського району у Едема Смаїлова. В кінці лютого в Криму ФСБ обвинуватила вісьмох фігурантів другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» в підготовці до насильницького захоплення влади на додаток до раніше пред’явленого обвинувачення у створенні та участі в терористичній організації.