Білоруса засудили у Чехії до 4,5 років за участь у війні проти України на Донбасі

Олексій Фадєєв у міському суді Праги, 27.07.2020 Фото: idnes.cz

Білорус Олексій Фадєєв у вівторок, 22 вересня, отримав покарання у вигляді 4.5 років позбавлення волі за участь у війні на Донбасі на стороні бойовиків «ЛДНР». Відповідний вирок виніс міський суд Праги.

Про це повідомив посол України в Чехії Євген Перебийніс на своїй facebook-сторінці.

Як пише Перебийніс, протягом 2014–2016 років Фадєєв неодноразово через РФ виїжджав до ОРДЛО, де брав участь у злочинних діях, підтвердженням чого є відео, які він оприлюднював у соцмережах. Також посол повідомив, що засуджений має дозвіл на проживання в Чеській Республіці.

За інформацією посла, прокурор вимагав покарати Фадєєва за статтею участь у здійсненні терористичного акту (за це йому б загрожувало від 12 до 20 років), однак довести це не вдалося, оскільки сам обвинувачений твердив, що стріляв тільки на навчаннях, але не під час реальних боїв.

Тим не менш, суд визнав його винним у скоєнні злочину участі в діяльності організованого злочинного угруповання. І прокурор, і засуджений подали проти цього рішення апеляцію. Як стверджує Перебийніс, прокуратура очікує більш важкого покарання для Фадєєва.

Як пише «Чеське радіо», Фадєєв давно проживає в Чехії, але тепер йому загрожує депортація з країни терміном на чотири роки. На даний момент він знаходиться за гратами за вироком, винесеним за інший злочин.