Із заставою в мільйон гривень суд на Рівненщині взяв під варту затриманого за підозрою у спробі влаштувати диверсію

Фото: Офіс Генерального прокурора

Суд взяв під варту чоловіка, якого затримали за підозрою у спробі влаштувати диверсію на об’єкті водозабору на Рівненщині. Як альтернативу триманню під вартою суддя встановив розмір застави — 1 мільйон 51 тисячу гривень.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу Рівненського міського суду від 14 вересня 2020 року.

За матеріалами провадження, громадянин України у травні 2020 року за власної ініціативи спробував налагодити на зв’язок із співробітниками ФСБ РФ за допомогою соцмережі «Вконтакте». Там він зв’язався зі своїм знайомим, який в Україні засуджений за державну зраду і свого часу мав контакти із спецслужбами Росії. Під час переписки виявив бажання «продовжувати його справу».

У червні, коли зв’язок із ФСБ був встановлений, отримав завдання — збирати інформацію про одну з військових частин Одеської області.

Крім цього, вночі 12 вересня чоловік потрапив на територію комплексу водозабірних та очисних споруд Горбаківсько-Гориньградського водозабору Рівненського обласного виробничого комунального підприємства водопровідно-каналізаційного господарства «Рівнеоблводоканал». Там він мав розмістити вибуховий пристрій, щоб потім вчинити вибух. Далі, близько 7 години ранку, привів в дію вибуховий пристрій телефонним дзвінком. Однак вибух не стався з причин, які не залежали від бажання чоловіка.

Натомість він був викритий та затриманий співробітниками Управління СБУ в Рівненській області та Департаменту контррозвідки СБУ.

Фото: Офіс Генерального прокурора

Як повідомляє пресслужба Офісу Генерального прокурора, вибух призвів би до тривалого припинення водопостачання близько 50 % побутових і промислових споживачів Рівного та інших районів області.

Нагадаємо:

  • Сєвєродонецький міський суд Луганської області визнав винним чоловіка у підготовці диверсії та замаху на вчинення державної зради, посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та незаконному поводженні зі зброєю. Призначене судом покарання — 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.