Прокуратура АРК та Севастополя направила до суду черговий обвинувальний акт щодо кримської судді

Алла Пономаренко. Фото: crimea.gov.ru

Прокуратура АР Крим та міста Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт щодо колишньої судді Апеляційного суду Автономної Республіки Крим за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада). Мова йде про Аллу Пономаренко, яка нині є «суддею Верховного суду Криму».

Про це пише Бюро судової інформації з посиланням на повідомлення пресслужби прокуратури АРК та міста Севастополя.

За матеріалами кримінального провадження, суддя Апеляційного суду Автономної Республіки Крим після окупації півострова у 2014 році перейшла на службу до незаконно створених судових органів держави-окупанта. На посаді «судді» незаконно, керуючись законодавством Російської Федерації, ухвалювала протиправні рішення.

У тому числі, у складі незаконно створеного «Верховного суду Республіки Крим Російській Федерації» ухвалювала «судові рішення» у справах за російським законодавством.

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років.

Прокуратура АРК не називає прізвище «судді». За інформацією БСІ, мова йде про так звану «суддю» незаконно створеного «Верховного суду Криму» Аллу Пономаренко.

Нагадаємо:

  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Украни зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.
  • 19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.
  • У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводить заочне розслідування за підозрою в державній зраді відносно 319 кримських суддів-зрадників.
  • 11 травня 2017 року Вища рада правосуддя України на своєму засіданні звільнила 91 суддю з Автономної Республіки Крим і Севастополя, які після окупації Криму перейшли на службу до Росії.
  • 22 січня 2020 року Святошинський райсуд Києва заочно визнав винним суддю Красногвардійського районного суду АР Крим у державній зраді та призначив йому покарання у вигляді 12 років позбавлення волі.
  • В кінці січня 20202 року Святошинський райсуд Києва заочно засудив за державну зраду до 12 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна суддю Ялтинського міського суду, який у 2014 році після окупації Криму перейшов на службу до Росії.