Російський суд зобов’язав адміністрацію колонії відшкодувати бранцю Шумкову моральну шкоду за незаконні стягнення

Олександр Шумков Фото: BBC

Торжоцький міжрайонний суд Тверської області РФ зобов’язав адміністрацію Торжоцької виправної колонії, в якій утримується український політв’язень Олександр Шумков, виплатити йому матеріальну компенсацію за незаконні та необгрунтовані стягнення, накладені на українця.

Про це повідомила тітка в’язня Кремля Людмила Шумкова на своїй сторінці у Facebook, пише Центр журналістських розслідувань.

«16 вересня в Торжоцькому міжрайонному суді Тверської області відбулося судове засідання за позовом Олександра щодо відшкодування моральної шкоди у зв’язку з визнанням судом незаконними та необгрунтованими стягнень, накладених адміністрацією колонії ФКУ ВК4 УФСВП РФ по Тверській області. Нарешті суддя Арсеньєва винесла рішення по цій справі, яким задовольнила позовні вимоги та зобов’язала стягнути матеріальну компенсацію на користь Сашка», – написала Л.Шумкова.

Вона також подякувала захиснику політв’язню Роману Лизову «за професійні дії та підтримку Сашка у боротьбі за справедливість».

Дізнавшись про рішення російського суду, Андрій Тарасенко, голова політичної партії «Правий сектор», членом якої був Шумков, назвав його «неймовірною історією».

«Вже три роки у російському полоні утримується Олександр Шумков. Він був викрадений і отримав строк лише за те, що на Майдані перебував у лавах «Правого сектора». Звісно, як справжній політв’язень, Сашко відмовляється коритися режиму. За це його постійно кидають у карцер. Але ж українці не здаються! … Тільки вдумайтесь. Полонений кремлівським режимом українець виграє суди в Росії та відсуджує матеріальну компенсацію!», – написав Тарасенко на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо:

  • У серпні 2017 року Шумков був викрадений біля кордону України і вивезений до Росії.
  • У грудні 2018 року російський суд засудив до чотирьох років колонії загального режиму Олександра Шумкова, якого Слідчий комітет Росії обвинуватив в участі у «Правому секторі», який в РФ оголошений екстремістською організацією, і діях, спрямованих «проти інтересів Росії». У Слідкомі стверджують, що Шумков був активним учасником «Правого сектора» і охоронцем колишнього лідера організації Дмитра Яроша. Оперативний супровід в кримінальній справі здійснювала ФСБ.
  • В жовтні 2019 року Олександр Шумков, який утримується в російській колонії, оголосив голодування з вимогою до РФ не використовувати політв’язнів в якості матеріалу для шантажу в переговорах з Україною.
  • У грудні 2020 року Шумков має вийти з неволі, відбувши незаконний термін на території РФ. В Україні розслідується справа щодо його викрадення за ч.2 ст.146 Кримінального кодексу.