Суд на Херсонщині почав розгляд кримінального провадження щодо лісника Віталія Григор’єва

Віталій Григор'єв, фото: censor.net.ua

Голопристанський районний суд Херсонської області 24 вересня розпочав розгляд по суті кримінальне провадження за обвинуваченням Віталія Григор’єва у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 118 КК України (Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони).

Про це пише Бюро судової інформації з посиланням на facebook-повідомлення юридичної компанії «Міллер»

За матеріалами провадження, 10 січня 2020 року Віталій Григор’єв, який працював інженером ДП «Великокопанівське лісомисливське господарство», охороняючи ліс, помітив, що четверо невідомих займаються незаконною порубкою дерев.

Григор’єв намагався припинити це та здійснив три попереджувальних постріли вгору із карабіну, наказуючи чоловікам припинити порубку. Один з них сів за кермо автомобіля та почав їхати у сторону Віталія з вимкненими фарами. Розцінюючи ситуацію, що його зараз може збити авто, Віталій вистрілив у бік водія, щоб зупинити автомобіль. Від пострілу чоловік загинув на місці. У зв’язку з отриманою на війні травмою, Григор’єв не міг швидко рухатися, щоб відскочити з-під колес машини.

Позиція захисту полягає у тому, що у діях Віталія відсутній склад злочину — він захищав своє життя, а його дії відповідали обстановці події. Наступне засідання призначено на 5 жовтня 2020 о 15.30. На ньому планується провести допити потерпілої та свідків обвинувачення.

Варто зазначити, що 17 квітня 2020 року Херсонський міський суд скасував повідомлення про підозру Віталію Григор’єву. Однак в апеляції підозра була поновлена.

  • Віталій Григор’єв — колишній «кіборг», який працює в лісництві. 17 січня 2015 був поранений. Чотири роки він пересувався в інвалідному візку. Півроку працював у групі особливого реагування Великокопанівського лісомисливського господарства на Херсонщині.
  • Після інциденту місцевою поліцією було відкрите також кримінальне провадження про незаконну порубку лісу за статтею 246 КК України. Троє інших чоловіків, яких тоді помітив Віталій Григор’єв, втекли.