Суд на Луганщині визнав винним чоловіка у підготовці масштабної диверсії та призначив 10 років з конфіскацією

Сєвєродонецький міський суд Луганської області визнав винним чоловіка у підготовці диверсії та замаху на вчинення державної зради, посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та незаконному поводженні зі зброєю. Призначене судом покарання — 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це пише Бюро судової інформації з посиланням на повідомлення пресслужб Офісу Генерального прокурора, СБУ та дані судового реєстру.

За матеріалами кримінального провадження, громадянин України, який працював гірним майстром на шахтній ділянці у Ровеньках Луганської області, на виконання завдання кураторів з ФСБ РФ намагався вчинити диверсію на території приватного акціонерного товариства «Сєвєродонецьке об’єднання АЗОТ».

Едуарда Агєєва затримали співробітники СБУ 7 липня 2020 року. На цей момент він уже був оголошений в розшук в Україні за підозрою в участі у незаконному збройному формуванні «ЛНР». Як повідомляла СБУ, Агеєва затримано «на гарячому» під час спроби вилучення засобів вчинення диверсії, 2 гранатометів РПГ-22, із заздалегідь підготовленого ворогом схрону.

Контррозвідники встановили, що чоловік проходив військову службу у лавах так званої «народної міліції ЛНР» та на виконання завдання своїх кураторів з російської спецслужби мав здійснити диверсійний акт, підірвавши цистерни з аміаком ємністю 3500 тонн на території ПАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот».

На той час у сховищі рідкого аміаку знаходилося приблизно 4500 тонн рідкого аміаку. За висновками експертів, як повідомляє СБУ, порушення цілісності сховища призвело б до зараження території площею понад 1200 квадратних кілометрів, яка б охопила 35 населених пунктів із населенням понад півмільйона людей.

Слідчий суддя Сєвєродонецького міського суду Жанна Кордюкова ухвалою від 8 липня взяла затриманого під варту із можливістю внесення застави у розмірі 168 тисяч гривень.

Обвинувальний акт у провадженні щодо Едуарда Агеєва суд отримав 26 серпня 2020 року, тобто менше, ніж через два місяці після його затримання. Підготовче засідання було призначене на 2 вересня 2020 року. Уже 7 вересня Офіс Генерального прокурора відзвітував про ухвалення судом вироку у провадженні. Наразі вирок ще не набрав законної сили.