Суд призначив до розгляду по суті провадження за обвинуваченням у держзраді Валерія Чорнобука

Валерій Чорнобук після судового засідання у Печерському районному суді Києва 22 вересня 2020 року

Суддя Печерського районного суду Віта Бортницька не задовольнила клопотання прокурора про обрання запобіжного заходу Валерію Чорнобуку. Прокурор Тетяна Косяченко клопотала про цілодобовий домашній арешт.

Про це повідомляє кореспондент Бюро судової інформації.

У Печерському районному суді Києва відбулося підготовче засідання у провадженні за обвинуваченням у державній зраді колишнього голову Апеляційного суду Криму Валерія Чорнобука.

«Суд розглянув клопотання про обрання запобіжного заходу обвинуваченому у вигляді цілодобового домашнього арешту. Суд відмовив у задоволенні клопотання у зв’язку з тим, що немає ризиків. Також суддя призначила справу до судового розгляду по суті на 28 жовтня», — розповіла прокурор відділу прокуратури Автономної республіки Крим та міста Севастополя Тетяна Косяченко.

За словами прокурора, сторона захисту просила суд призначити обвинувальний акт до розгляду.

«Я думаю, що затягування не буде, оскільки на сьогоднішній день ми вже визначили три дати майбутніх судових засідань. І проміжок між засіданнями тиждень», — сказала прокурор Косяченко.

Валерій Чорнобук відмовився розмовляти з кореспондентом ЦЖР, а його адвокат Костянтин Грицишен сказав:

«У нас триває судовий розгляд зараз. Усі питання, будь ласка, до прокурора».

Нагадаємо:

  • 17 жовтня Прокуратура АР Крим скерувала до суду обвинувальний акт щодо колишнього голови Апеляційного суду АР Крим Валерія Чорнобука за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада).
  • Валерій Чорнобук на момент окупації Криму очолював Апеляційний суд АРК. У березні 2014 року в інтерв’ю журналісту Центру журналістських розслідувань Сергію Мокрушину, Чорнобук говорив, що буде сприяти переходу кримських судів на судочинство по законодавству Росії. На відео зафіксовано, як Чорнобук читає кримським суддям лекцію про норми Конституції РФ. У мережі також опубліковано відео, на якому Чорнобук присутній на виставі «прокурора Криму» Наталії Поклонский. На початку квітня 2014 року Чорнобук повернувся до Дніпропетровська, заявив про вірність Україні, а в липні указом президента Петра Порошенка було призначено на посаду судді Апеляційного суду Дніпропетровської області.
  • 11 липня 2018 року прокуратура АРК повідомила Валерію Чорнобуку про підозру в держзраді за ч.1 ст.111 КК України. Співробітники прокуратури і СБУ провели обшуки в Дніпрі за місцем його проживання і за місцем його останньої роботи в приміщенні Дніпровського міської ради. В серпні прокуратура АРК оголосила в розшук Валерія Чорнобука.
  • 3 листопада 2018 року Валерій Чорнобук був затриманий в Києві співробітниками спецпідрозділу СБУ. 5 листопада Голосіївський райсуд Києва заарештував його на два місяці.
  • 28 листопада ВСУ скасував постанову Верховної Ради про звільнення Валерія Чорнобука з посади судді Апеляційного суду Дніпропетровської області в зв’язку з порушенням регламенту парламенту при розгляді цього питання.
  • 26 березня 2019 року Голосіївський райсуд продовжив арешт Чорнобука до 24 травня 2019 року. 25 квітня Київський апеляційний суд залишив це рішення чинним.
  • 20 травня Голосіївський райсуд продовжив Чорнобуку термін тримання під вартою на 39 днів – до 27 червня 2019 року.
  • 10 червня Київський апеляційний суд скасував ухвалу Голосіївського райсуду Києва про продовження строку тримання під вартою  Валерія Чорнобука.