Суд відмовив у передачі будівлі в управління АРМА через зниклу з судового реєстру ухвалу

Фото: facebook / Печерський районний суд м. Києва

Печерський суд Києва відмовив у передачі в управління Агентству з менеджменту і розшуку активів будинку у провулку Рильський, 4 через те, що суд не знайшов в реєстрі потрібну ухвалу.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на ухвалу від 18 вересня.

Слідчий ДБР повідомив, що адміністративний будинок площею 6124 кв.м. ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 20 липня 2020 арештований у кримінальному провадженні № 42013110000000956 від 04.11.2013.

Але суд з’ясував, що текст судового рішення у справі № 757/27866/20-к, на який посилається слідчий, в Єдиному Державному реєстрі судових рішень, відсутній.

Відтак суд вирішив, що арешт документально не підтверджено і в передачі будинку в управління Нацагентству з арештованих активів відмовив.

Водночас на порталі «Судова влада» є дані, що 20 липня ухвалу у справі з таким номером постанови суддя Віталій Писанець.

Арешт накладався у провадженні щодо шахрайства, зловживання владою і незаконних дій з арештованим майно.

У 2009 році власницею будинку за договором дарування стала Галина Шепелева, дружина тодішнього нардепа Олександра Шепелева.

У 2009–2010 рр. «Родовід Банк» заплатив за оренду цього приміщення під офіс 18,5 млн грн. За версією слідства, договори оренди були фіктивними і банк в цей будинок непереїхав і приміщеннями не користувався. Крім того, 24,8 млн грн було витрачено під приводом ремонту будинку у Рильському провулку. Насправді, як вважають слідчі, ремонт не проводився.

На будинок неодноразово накладався арешт у різних кримінальних провадженнях.

28.09.2017 арешт із об’єкту зняла приватний нотаріус Дніпровського міського нотаріального округу Павловська.

Паралельно третя особа на підставі довіреності, виданої від імені Галини Шепелевої уклала договір з громадянином про заснування підприємства — ТОВ «ЕСТЕЙТ.ПРОПЕРТІ.ГРУП» із передачею у статутний капітал товариствва будинку у провулку Рильському.

29 вересня 2017 році будинок переоформили на сейшельську компанію «Амітел Холдінг Лімітед».

У лютому 2020 нотаріусу і особі, яка нібито діяла за довіреністю від Шепелевої, повідомили підозри у складанні завідомо підроблених документів і зловживанні повноваженнями. Нотаріуса помістили під нічний домашній арешт. Допитані в якості підозрюваних особи відмовилися від дачі показань.

У серпні суд продовжив строк досудового розслідування до 25 лютого 2021 року.

7 серпня 2020 Деснянський суд Києва засудив Олександр Шепелева до 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна за надання неправомірної вигоди конвоїру та втечу з-під варти.

Наразі це перший вирок Шепелеву. У Святошинському, Дарницькому, Києво-Святошинському і Шевченківському судах розглядаються також інші справи Шепелева щодо розтрати коштів «Родовід Банку», організації двох замахів на вбивство банкіра Дядечка, замовлення умисного вбивства банкіра Сергія Кириченка у 2003 році і вбивства у 2006 році полковника УБОЗ Романа Єрохіна.

Нагадаємо:

  • Центр журналістських розслідувань у матеріалі «Пропала грамота» судового реєстру» з’ясував, що з Єдиного державного реєстру судових рішень регулярно зникають судові документи.