У Криму обвинувачення у «справі Чубарова» не зацікавлене в показаннях голови Меджлісу – адвокат Полозов

Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу Фото: investigator.org.ua

В окупованому Криму обвинувачення у «справі Чубарова» не зацікавлене в отриманні реальних свідчень від голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, якого судять на півострові заочно за обвинуваченням у нібито організації масових заворушень і закликах до «порушення територіальної цілісності РФ» на мітингу 26 лютого 2014 року.

Про це в ефірі Радіо Крим.Реалії повідомив адвокат Микола Полозов, якого раніше так званий «Верховний суд Криму» не допустив до захисту Чубарова, пише Центр журналіських розслідувань.

«Оскільки зараз Рефата Чубарова судять заочно, обвинувачення не зацікавлене в тому, щоб він давав будь-які свідчення. При цьому в разі винесення заочного вироку і, якщо глава Меджлісу коли-небудь постане перед російським судом, вони будуть змушені починати весь процес заново. Зараз же у російських правоохоронних органів стоїть завдання якомога швидше прогнати через суд цю об’ємну справу, і вони не зацікавлені в дачі обвинуваченим показань в будь-якому вигляді», – сказав Полозов.

Крім того, на своїй сторінці в Facebook адвокат повідомив, що 15 вересня в Третьому апеляційному суді м. Сочі (РФ) відбудеться розгляд його апеляційної скарги у справі Рефата Чубарова про відмову у допуску до його захисту.

«Раніше «суддя Верховного суду Криму» Віктор Васильєв незаконно відмовився допустити обраного Рефатом-агъа адвоката до участі в його захист, у зв’язку з чим в даний час інтереси Рефата Чубарова в процесі представляє захисник за призначенням», – написав Полозов.

Як повідомлялося, 17 липня «Верховний суд Криму» на попередньому судовому засіданні відмовив Полозову в задоволенні клопотання про вступ у справу в якості захисника Чубарова за угодою. 23 липня в «Верховному суді Криму» почався розгляд по суті кримінальної «справи» щодо Рефата Чубарова.

Нагадаємо:

  • 23 березня 2020 року в Криму «кримське управління Слідкому РФ» порушило кримінальну справу стосовно голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова за нібито «організацію масових заворушень» під час проведення проукраїнського мітингу 26 лютого 2014 року біля Верховної Ради АРК.
  • 1 квітня «кримське управління Следкома РФ» заочно пред’явило обвинувачення Чубарову в організації масових заворушень і закликах до «порушення територіальної цілісності РФ» на мітингу 26 лютого 2014 року.
  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.