Україна готується передати у Міжнародний кримінальний суд у Гаазі нові докази злочинів РФ під Іловайськом

Бійці добровольчого батальону «Донбас» под Іловайськом, серпень 2014 року Фото: EPA

Україна незабаром передасть до Міжнародного кримінального суду в Гаазі нові докази про злочини російських військових під Іловайськом. Нові факти порушень російським військовим керівництвом домовленостей стосовно «зеленого коридору» для відходу українських сил під Іловайськом.

Про це заявив заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов, який курує роботу Департаменту з нагляду за розслідуванням злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, в інтерв’ю Радіо Свобода, пише Центр журналістських розслідувань.

«По Іловайську найближчим часом передамо до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду ще один пакет зібраних доказів про вчинення російськими військовими воєнних злочинів», – каже він.

Мамедов зазначив, що Україна передає до Міжнародного кримінального суду факти, що можуть свідчити про контроль країни-агресора над окупованою територією.

«Останнє з інформаційних повідомлень по Донбасу стосувалося позасудових страт українських військовослужбовців в ході боїв за Іловайськ та Дебальцеве. Також у ньому висвітлювалася практика ведення Росією бойових дій «чужими руками», тобто залучення нею до конфлікту підконтрольних незаконних збройних формувань», – каже Мамедов.

Заступник генпрокурора зазначив, що зараз на основі інформації, що подається українськими органами прокуратури спільно з правозахисними організаціями, Офіс прокурора МКС здійснює попереднє вивчення ситуації в Україні.

У разі, якщо прокурор МКС зробить висновок про наявність достатніх підстав для початку розслідування, він звертається до Палати досудового провадження з проханням надати дозвіл на це.

Мамедов також повідомив, що загалом під процесуальним керівництвом так званого «департаменту війни» Офісу генпрокурора України (Департамент з нагляду за розслідуванням злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту) перебуває майже 200 кримінальних проваджень.

«Департамент – це такий собі мозковий центр, що координує роботу слідчих органів, виробляє єдиний підхід в розслідуванні та кваліфікації. Під його процесуальним керівництвом наразі перебуває майже 200 кримінальних проваджень.Це такі глобальні, резонансні справи, на кшталт захоплення Криму та розв’язання війни на Донбасі; взяття у полон українських моряків у Керченській протоці в листопаді 2018 року; справа рейсу MH17; Іловайська і Дебальцевська трагедії 2014 та 2015 років відповідно», – каже Мамедов.

Прокурор АРК Гюндуз Мамедов Фото: investigator.org.ua

Офіс генпрокурора України передав прокурору Міжнародного кримінального суду в Гаазі зібрані докази воєнних злочинів і вбивств українських військових у районі Іловайська.

За результатами розслідування агресивної війни РФ проти України загалом на цей час притягнуто до кримінальної відповідальності за вчинення вказаних злочинів 110 осіб, у тому числі 68 громадян РФ, серед яких 21 високопосадовець. Указаних осіб оголошено в розшук.

До суду скеровано 48 обвинувальних актів стосовно 51 особи. Вироками українських судів 35 осіб вже засуджено, в тому числі 13 громадян РФ, серед них 3 військовослужбовці ЗС РФ.

До Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду для вирішення питання про відкриття кримінального провадження передано інформацію про зібрані докази вчинення воєнних злочинів, в тому числі віроломного вбивства українських військових у районі Іловайська.

Слідчі Головного слідчого управління Служби безпеки України продовжують збір доказів та встановлення всіх винних осіб».

10 жовтня 2019 року Головна військова прокуратура повідомила, що вилучить з Офісу президента України документи, що стосуються обставин Іловайської трагедії в 2014 році.

Нагадаємо:

  • У серпні 2020 року провідні правозахисні організації звернулися до президента України Володимира Зеленського із закликом не допустити дискредитації та перешкоджання діяльності Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту Офісу Генпрокурора України, який очолює Гюндуз Мамедов
  • В кінці серпня 2014 року під Іловайськом підрозділи збройних сил РФ та підконтрольних їм незаконних збройних формувань  оточили добровольчі батальйони, підрозділи МВС і ЗСУ. Українським частинам були запропоновані умови виходу з кільця, але 29 серпня, всупереч досягнутим домовленостям, російські військовослужбовці розстріляли з важкого озброєння колони українських військових.
  • Згідно з попередніми висновками тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування обставин трагедії під Іловайськом, до трагічних подій привели помилкові кадрові призначення в силовому блоці, неадекватні дії міністра оборони Валерія Гелетея і начальника Генштабу Віктора Муженко напередодні, а також те, що президент не ініціював введення воєнного стану. «В основі причин, які привели до Іловайської трагедії, лежать фундаментальні проблеми у організації оборони країни», – вказувалося тексті документа.
  • Згідно з результатами розслідування Головною військовою прократурою обставин Іловайської трагедії, в результаті якої в серпні 2104 року на Донбасі 366 українських військових загинули, 429 були поранені і 300 потрапили в полон, 158 пропали без вісті, її головною причиною стало пряме вторгнення російських військ на територію України.
  • Правозахисники розкритикували звіт Генпрокуратури про результати розслідування обставин Іловайської трагедії в серпні 2014 року.
  • Як повідомили в Управлінні по зв’язках із громадськістю ВСУ, на окупованому Донбасі 8 військовослужбовців Збройних сил України до сих пір залишаються в полоні бойовиків після Иловайской трагедії в серпні 2014 року.