Я був і залишаюсь громадянським журналістом – Наріман Мемедемінов

Фото: Кримська солідарність

Наріман Мемедемінов відбув термін у два з половиною роки і вийшов на свободу. Наріман Мемедемінов заявив, що залишається громадянським журналістом, оскільки йому не заборонено займатися публічною діяльністю після звільнення.

Нагадаю, у березні 2018 року в селі Холмовка Бахчисарайського району в його будинку провели обшук. Мемедемінова формально затримали за «публічні заклики до здійснення терористичної діяльності, публічне виправдання тероризму або пропаганда тероризму» і ролики на своєму каналі Youtube, записані ним ще до 2014 року. Але у жовтні 2019 року окупанти засудили Нарімана Мемедемінова до двох з половиною років ув’язнення в колонії-поселенні. Він  провину не визнав. Російський правозахисний центр «Меморіал» у 2018 році визнав Мемедемінова політв’язнем.

Крім того, у свіжому подкасті Бюро судової інформації говоримо про:

  • Показові заочні судові процеси над лідером кримських татар Мустафою Джемілєвим. Так, Армянський міський суд розглядав одне зі звинувачень, яке стосується недбалого зберігання вогнепальної зброї. Йдеться про трагічний епізод, що трапився в будинку Джемілєва в 2013 році. Тоді син лідера кримськотатарського народу, Хайсер Джемілєв, з необережності застрелив людину, що виконувала роботи в саду біля будинку. На цьому тижні допитали свидків обвинувачення.
  • У Києвському райсуді Сімферополя продовжується розгляд справи активіста та громадянського журналіста «Кримської солідарності» Айдера Кадирова. Нагадаю, 31 серпня російські силовики провели обшуки в будинках кримських татар в Судаку, Советському і Нижньогірському районах. Були затримані Енвер Топчи, Айдер Аблякімова, Рідван Умеров та Айдер Кадиров. Проти активістів порушено кримінальну справу за статтею «про неінформування» (недоносительство). Ніби у 2015 році в соціальній мережі «затримані листувалися з людиною, яка, як повідомляють у ФСБ, брала участь в діяльності організації «ІГІЛ».
  • В Криму будуть судити і мати політв’язна Сервера Мустафаєва за одиночний пікет. Як розповіла Венера Мустафаєва, 15 вересня за день до винесення вироку у справі «Другій Бахчисарайської групи», вона вийшла на одиночний пікет у Бахчисараї. В руках у неї був плакат з написом «Розмови в мечеті – не злочин! Поверніть мені сина». А вже за декілька днів її викликали на допит
  • Між тим, заарештований фігурант кримської «справи Хізб ут-Тахрір» Ельдар Кантеміров поміщений в карцер через те, що під час прокурорської перевірки не відреагував на перекличку через те, що здійснював намаз, розповів адвокат Сіяр Панич.
  • У Південному окружному військовому суді російського Ростова-на-Дону триває судовий процес над українським активістом з Криму Олегом Приходько. Його затримали в жовтні 2019 року за звинуваченням у підготовці теракту – підриву адміністрації Сак. Пізніше додалося звинувачення в підпалі генконсульства РФ у Львові. Як повідомляє Кримська солідарність, на цьому тижні суд вивчав флешку та телефон, які були нібито знайдені в будинку у Приходько під час обшуку. Сам обвинувачений каже, що йому їх підкинули. Крім того, був допрошений свідок обвинувачення, який розповів, що Приходько ділився з ним планами про підрив адміністрації. Приходько заявив, що свідок – підставний і вони з ним не знайомі.
  • А в Київі нарешті почнуть розглядати по суті справу екс-голови апеляційного суду Криму Валерія Чорнобука, який у березні 2014 року говорив, що буде сприяти переходу кримських судів на судочинство по законодавству Росії, читав кримським суддям лекції про норми Конституції РФ