Херсонський міський суд продовжив дію запобіжного заходу Тетяні Кузьміч до 20 жовтня

Тетяна Кузьміч з адвокатом Дмитром Кальоновим. Херсонський міський суд, 7 жовтня 2020 року. Фото: Петро Коберник, БСІ

Суд частково задовольнив клопотання Херсонської обласної прокуратури та продовжив дію покладених на підозрювану у державній зраді Тетяну Кузьміч обов’язків до 20 жовтня.

Про це повідомляє кореспондент Бюро судової інформації з будівлі суду.

Під заставу у 530 тисяч гривень 5 жовтня з СІЗО вийшла затримана у серпні за підозрою у державній зраді Тетяна Кузьміч, яка очолює ГО «Руська національна громада «Русичъ» і викладає у Херсонській академії неперервної освіти.

Суд ухвалив, що Тетяна не може залишати місто Херсон, спілкуватися з визначеним колом фігурантів кримінального провадження та має носити електронний браслет. Строк дії цих обов’язків, відповідно до ухвали від 21 серпня, спливав 9 жовтня. Прокурор Херсонської обласної прокуратури Дмитро Бондар 7 жовтня у суді клопотав про те, щоб продовжити дію покладених на Кузьміч обов’язків на місяць.

Суддя Дмитро Гонтар частково задовольнив клопотання прокуратури, визначивши строк дії обов’язків до 20 жовтня — тоді спливає термін досудового розслідування.

Відповідно, прокуратура буде клопотати про продовження строків розслідування кримінального провадження та знову про продовження дії покладених на Тетяну Кузьміч обов’язків. Про це сказав прокурор Бондар, передає кореспондент БСІ Петро Коберник.

Адвокат Тетяни Кузьміч Дмитро Кальонов відмовився спілкуватися з пресою:

«З пресою розмовляти ми не будемо ні до, ні після засідання. Прошу нас зрозуміти. Ми сконцентровані на справi, тому ніяких коментарів не буде», — сказав адвокат.

Сама Тетяна Кузьміч також відмовилася говорити з журналістами.

Наразі Кузьміч заборонено спілкуватися з іншими фігурантами кримінального провадження. Це, зокрема, херсонський проросійський діяч Кирило Стремоусов, який перебуває у статусі свідка. У нього вдома співробітники СБУ провели обшук та вилучили комп’ютерну техніку. Про це 20 серпня повідомив редактор херсонського видання «Мост» Сергій Нікітенко.

Журналістів на судове засідання не пустили, оскільки прокурор клопотав про проведення його в закритому режимі. Однак суд дозволив бути присутньою пресі під час зачитування ухвали.

Нагадаємо:

  • 20 серпня контррозвідники Служби безпеки України повідомили, що припинили діяльність агентурної мережі ФСБ РФ, що діяла на території Херсонської області під керівництвом колишньої співробітниці облдержадміністрації.
  • Затриманою СБУ за підозрою у держзраді виявилась Тетяна Кузьміч, яка очолює ГО «Руська національна громада «Русичъ» і викладає у Херсонській академії неперервної освіти.
  • Про її діяльність Кузьміч на гранти російських фондів Центр журналістських розслідувань розповідав у розслідуванні «Хто та як просуває ідеї «русского мира» у Херсоні». У розслідуванні Рустама Авдєєва, радіо Куреш та ЦЖР детально описана проросійська діяльність херсонських громадських організацій, які фінансуються російськими структурам — фондом «Русский мир» та «Россотрудничество». Зазначалось, що керівники та члени цих організації, як правило, працюють у сфері освіти та культури, поширюючи проросійські погляди серед школярів та студентів.