Ковельський суд на 17 тисяч оштрафував жінку за проросійські пости та ненависть до України

Ковельський міськрайонний суд. Фото: пресслужба суду у facebook

Суддя В’ячеслав Лесик затвердив угоду про визнання винуватості. Жінці повернули вилучений раніше комп’ютер та присудили виплатити штраф у розмірі 17 тисяч гривень. Вирок став третім у 2020 році, де обвинувачені понесли відповідальність за злочини на ґрунті ненависті.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на вирок Ковельського міськрайонного суду Волинської області від 24 вересня 2020 року.

За матеріалами кримінального провадження, жінка у соцмережі «Вконтакте» публікувала на своїй сторінці пости з проросійськими настроями. Слідство побачило у них публічні заклики до насильницького повалення прозахідної/антиросійської частини державної влади України, а також до припинення функціонування України як держави шляхом війни. У судовому рішенні цитуються ці пости.

Наприклад: «Но прежде нужно взять Киев, выкинуть оттуда всех марионеток запада и ликвидировать любые намеки на антирусскость», «Как итог, сегодня мы имеем десяток антирусских проектов у своих границ. В случае с Белоруссией и Южной Сибирью (Казахстаном) мы планомерно дипломатически, договор за договором, но приближаемся к тому, что эти земли и народ вновь вернется в лоно России. Но с Украиной возможен лишь военный сценарий».

Ці дії прокуратура кваліфікувала за статтею 109 Кримінального кодексу (Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади).

До того ж, жінка робила репости образливих висловлювань, які стосувалися України та її народу. Зокрема, людей що проживають на території Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської областей. Ці дії були кваліфіковані за статтею 161 ККУ (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками). Цитувань цих постів у вироку немає.

Обвинувачена уклала угоду про визнання винуватості. За інкримінованої їй статтею 109 ККУ суд визначив, що жінка має сплатити штраф у розмірі 17 тисяч гривень. При цьому була застосована стаття 69 Кримінального кодексу, яка дозволяє покарати людину меншими заходами, ніж передбачені статтею обвинувачення. Мінімальне покарання за статтею 109-ю — позбавлення волі на строк 5 років.

За статтею 161 ККУ суд оштрафував жінку на 15300 гривень. Остаточне покарання — штраф 17 тисяч гривень, за сукупністю злочинів. Цей вирок став третім з початку 2020 року, винесеним за статтею 161 Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність за злочини на ґрунті ненависті.