Петиція до Зеленського з вимогою ліквідувати ОАСК набрала 25 тисяч підписів

Окружний адмінсуд Києва, фото: oask.gov.ua

Тепер на петицію про ліквідацію скандального Окружного адміністративного суду Києва має бути надана відповідь Офісу президента України.

Петиція від журналіста Данила Мокрика із проханням до президента України Володимира Зеленського невідкладно подати до Верховної Ради законопроєкт про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва вже набрала понад 25 тисяч підписів.

Заклик щодо ліквідації ОАСКу виник через втрату авторитету Окружним адміністративним судом Києва. Зокрема, через зміст опублікованих Національним антикорупційним бюро України в липні 2019 року та в липні 2020 року записами розмов керівництва цього суду, які свідчать про глибоко вкорінену в суді корупцію і практику неправосудності рішень, йдеться у тексті петиції.

А також у зв’язку із тим, що ст. 125 Конституції України та ст. 19 Закону «Про судоустрій та статус суддів» закріплює за Президентом виключне право ініціювати процедуру ліквідації суду.

Нагадаємо:

  • Низка суддів ОАСК включно з очільником суду Павлом Вовком, вже колишнім головою Державної судової адміністрації Зеновієм Холоднюком, є підозрюваними у кримінальному провадженні про захоплення влади, зловживанні впливом; втручанні у діяльність державних діячів та створенні штучних перешкод у діяльності ВККС та її членів. Підозри суддям вручили 17 липня 2020 року.
  • Записи розмов, оприлюднені НАБУ, Павло Вовк вважає сфальсифікованими. Окружний адмінсуд Києва відомий такими скандальними рішеннями як: про відсторонення в. о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, про протиправність дій директора НАБУ Артема Ситника і нардепа Сергія Лещенка щодо розголошення інформації про Пола Манафорта, скасування рішення про націоналізацію «Приватбанку».