Підозрювана у держзраді проросійська діячка Тетяна Кузьміч вийшла з СІЗО Херсона під заставу у понад півмільйона

Тетяна Кузьміч (праворуч) у Херсонському міському суді. Фото: favoritekherson.co

Під заставу у 530 тисяч гривень на свободу вийшла затримана у серпні за підозрою у державній зраді Тетяна Кузьміч, яка очолює ГО «Руська національна громада «Русичъ» і викладає у Херсонській академії неперервної освіти. Адвокат підозрюваної відмовилась назвати благодійників, які внесли заставу.

Про це повідомляє Бюро судової інформації.

СБУ Херсонської області затримала Тетяну Кузьміч 20 серпня, суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 9 жовтня, який був підтверджений апеляційним судом. Ухвала передбачала можливість внесення застави у розмірі 530 тисяч гривень.

Відтак, застава була внесена за три дні до закінчення строку арешту, про продовження якого клопотала прокуратура Херсонської області. Дата засідання про продовження строку тримання під вартою не була призначена судом через те, що адвокати Тетяни Кузьміч відкладали засідання. Про це повідомила прессекретар Херсонської обласної прокуратури Анастасія Весіловська.

Також прессекретар у коментарі БСІ зазначила, що визначені судом та покладені на Кузьміч обов’язки діють до 9 жовтня. Це обов’язки прибувати до суду та органів слідства, не відлучатися із населеного пункту, носити електронний засіб контролю, тощо.

«Зараз ми подаємо клопотання до суду про продовження строку дії покладених на підозрювану обов’язків. Якщо до 9 жовтня вона їх порушить — зможемо вже клопотати про посилення міри запобіжного заходу — домашній арешт чи тримання під вартою», — сказала Анастасія Весіловська.

Інформацію про те, що на рахунок суду були внесені кошти як заставу за Тетяну Кузьміч, а також, що підозрювана вже вийшла з СІЗО, підтвердила БСІ її адвокат Світлана Новицька. Посилаючись на адвокатську таємницю, захисниця відмовилась повідомити, хто саме вніс заставу у сумі більш ніє півмільйона.

«Вносили кілька благодійників», — сказала Новицька. «Є люди, які вважають, що треба боротися з цим свавіллям, коли за слова людей судять, а інколи і взагалі ні за що».

Світлана Новицька, фото: zhitomir.info

Херсонський журналіст Іван Антипенко на своїй facebook-сторінці повідомив, що застава була внесена наразі невідомою київською компанією. Адвокат Новицька відмовилася підтверджувати чи спростовувати цю інформацію.

Раніше херсонський проросійський діяч Кирило Стремоусов оголошував збір коштів на заставу для Тетяни Кузьміч.

За матеріалами досудового розслідування, Кузьміч під час перебування на тимчасoвo oкупoваній теритoрії АР Крим була залучена представниками ФСБ Російської Федерації до шпигунської діяльності. Зокрема, починаючи з 2017 року вона передавала необхідні матеріали для проведення підривної роботи у регіоні та України загалом.

За інформацією кореспондента ТСН Андрія Цаплієнка, Тетяна Кузьміч зустрічалася з адвокатом Дмитром Кальоновим, сином колишнього керівника Херсонської обласної організації партії “Руська єдність”, котрий перебуває у розшуку за підозрою у тероризмі. Його батько є близьким товаришем так званого глави окупованого Росією Криму Сергія Аксьонова й неодноразово зустрічався із Кузьміч у Криму.
Також одним із адвокатів підозрюваної, принаймні, під час обрання їй міри запобіжного заходу, був Андрій Кадочніков. Його батько є керівником вінницької ГО “Російсько-українського культурно-просвітницького центру “Співвітчизники”.
За інформацією ТСН, гроші на заставу внесені представниками політичної партії “Опозиційний блок”.

Нагадаємо:

  • 20 серпня контррозвідники Служби безпеки України повідомили, що припинили діяльність агентурної мережі ФСБ РФ, що діяла на території Херсонської області під керівництвом колишньої співробітниці облдержадміністрації.
  • Затриманою СБУ за підозрою у держзраді виявилась Тетяна Кузьміч, яка очолює ГО «Руська національна громада «Русичъ» і викладає у Херсонській академії неперервної освіти.
  • Про її діяльність Кузьміч на гранти російських фондів Центр журналістських розслідувань розповідав у розслідуванні «Хто та як просуває ідеї «русского мира» у Херсоні». У розслідуванні Рустама Авдєєва, радіо Куреш та ЦЖР детально описана проросійська діяльність херсонських громадських організацій, які фінансуються російськими структурам — фондом «Русский мир» та «Россотрудничество». Зазначалось, що керівники та члени цих організації, як правило, працюють у сфері освіти та культури, поширюючи проросійські погляди серед школярів та студентів.