Повідомлено про підозру у порушенні порядку в’їзду до Криму помічнику капітана бурової установки, яка незаконно добуває газ на шельфі України

СПБУ «Петро Годованець» (перейменована РФ на «Крим-2») на Одеському родовищі, 7 вересня 2017 р. Фото: dpsu.gov.ua

Главк СБУ в АРК за процесуального керівництва прокуратури АРК та Севастополя повідомив про підозру за фактом порушення порядку в’їзду/виїзду з/на тимчасово окуповану територію Криму громадянину України, помічнику капітана вкраденої в України бурової установки «Петро Годованець», перейменованої окупантами на «Крим-2», яка незаконно добуває газ на континентальному шельфі України у Чорному морі.

Підозра повідомлена за ч.2 ст. 332-1 КК України, санкція якої передбачає позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років, повідомляє прокуратура АРК та Севастополя.

«Досудовим розслідуванням встановлено, що підозрюваний, обіймаючи посаду помічника капітана бурової установки, з 2014 року до січня 2020 року систематично виїжджав через закриті морські порти на тимчасово окуповану територію півострова, з метою спричинення шкоди інтересам України, що полягла у незаконному видобутку корисних копалин на континентальному шельфі України», – йдеться у повідомленні.

У ході проведення санкціонованих обшуків за місцем проживання фігуранта виявлено докази, що підтверджують протиправну діяльність підозрюваного на окупованій території.

На даний час вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу.

Досудове розслідування здійснюється ГУ СБУ в АР Крим (з дислокацією у Херсоні).

Прокуратура також опублікувала фотокопію виданої 30 січня 2009 року у Миколаєві послужної книжки моряка, яка належить українцю. Хоча його ім’я вимаране, однак згідно записів і печатки, які там стоять, цей громадянин працював помічником капітана самопідйомної плавучої бурової установки «Крим-2». Саме так окупанти перейменували вкрадену у України СПБУ «Петро Годованець», яка належить державному акційному товариству «Чорноморнафтогаз».

Про те як Росія, незаконно захопивши флот ДАТ «Чорноморнафтогаз» в Криму, здійснює постійні спроби внести до міжнародних баз недостовірні реєстраційні дані на бурові платформи і інші судна української компанії щодо назви, судновласника і прапора країни, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань«Флот «Чорноморнафтогазу»: як Росія плутає сліди своїх злочинів в Криму».

Нагадаємо:

  • Під час окупації  Криму РФ були захоплені і тепер використовуються значні активи ДАТ «Чорноморнафтогаз» на півострові та шельфі Чорного моря: 15 родовищ нафти і газу, 3 площі покладів вуглеводнів, Глібовське підземне газосховище, більш 1200 км магістральних газопроводів, 43 газорозподільні станції, 4 плавучі бурові установки, включаючи скандальні «вишки Бойка» – «Петро Годованець» і «Україна» («Незалежність»).