Прокуратура направила дев’яте повідомлення до Міжнародного кримінального суду щодо воєнних злочинів РФ в Криму

Прокуратура АРК та міста Севастополя спільно з Офісом Генерального прокурора та ГО «Кримська правозахисна група» направили до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду повідомлення про черговий воєнний злочин Росії на окупованому півострові.

Це повідомлення стало дев’ятим з часів окупації. Воно стосується незаконного призову мешканців Криму на службу в армію РФ, а також пропаганди та здійснення «військово-патріотичного виховання» серед дітей Криму.

Про це пише Бюро судової інформації з посиланням на пресслужбу прокуратури АРК та міста Севастополя, повідомення «Кримської правозахисної групи».

«Одним з елементів злочину, про який йдеться в цьому повідомленні, є кримінальне переслідування кримчан за ухиляння від служби в армії РФ. Наша організація задокументувала 135 кримінальних справ за ухилення від служби в ЗС РФ за ст. 328 КК РФ «Ухиляння від служби в Збройних силах РФ», найбільшу кількість рішень за такими справами ухвалив «Ленинский районный суд города Севастополя» — 40 рішень. Ми також збираємо інформацію і про тих, хто причетний до воєнних злочинів. Так, «суддя» Анатолій Василенко, громадянин України, який перейшов на бік Росії, виніс найбільшу кількість рішень, — 16 вироків», — пояснила голова “Кримської правозахисної групи” Ольга Скрипник.

Ольга Скрипник, очільниця “Кримської правозахисної групи”

Ще один важливий компонент цього злочину — пропаганда служби в армії РФ серед мешканців окупованого Криму.

«Керівництво Російської Федерації та їх окупаційна адміністрація в Криму, починаючи з 2015 року протиправно провела на території окупованого півострову 11 призовних компанії до лав Збройних Сил РФ. За цей час на строкову військову службу незаконно призвано близько 25000 кримчан, а до кримінальної відповідальності за ухилення від неї притягнуто понад 140 осіб. Такі дії представників держави-окупанта та її окупаційної адміністрації кваліфікуються як воєнний злочин за ст. 8(2)(а)(v) Римського статуту МКС» — сказав керівник прокуратури АР Крим та Севастополя Ігор Поночовний.

Також РФ впроваджує комплексні обов’язкові програми «військово-патріотичного виховання» в навчальних закладах Криму. Такі програми розраховані на дітей від раннього шкільного віку до повноліття. Наприклад, у кадетських училищах, військових навчальних закладах, в загальноосвітніх школах створюються воєнізовані класи, де відбувається навчання дітей тактиці і стратегії військових дій. Таке навчання проводять, у тому числі, й кадрові офіцери Міноборони РФ.

«В цьому поданні ми зібрали докази системного проведення такої пропаганди серед дітей. Такі дії ми розцінюємо як елемент примусу дітей до служби в збройних силах. Тому що критичне мислення в дітей до 15 років фактично не сформоване і агресивна мілітарі–пропаганда по відношенню до таких дітей є неприйнятною»,– розповіла дослідниця КПГ Ірина Сєдова.

За вказаними фактами прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за ч.1 ст.438 КК України (порушення законів та звичаїв війни).