Суд в Ростові вимагає покарати захисницю кримських татар Лілю Гемеджі

Ліля Гемеджі, фото: krymr.com

Південний окружний військовий суд, який знаходиться в російському Ростові-на-Дону, виніс вимогу адвокатському співтовариству щодо притягнення кримськотатарської адвокатки Лілі Гемеджі до відповідальності. Вона захищала фігуранта другої бахчисарайської справи «Хізб ут-Тахрір», координатора громадської ініціативи «Кримська солідарність» Сервера Мустафаєва.

Про це пише адвокат Еміль Курбедінов на своїй facebook-сторінці.

«Зазначена вимога суду є надуманою і є спробою державних служб чинити тиск на Лілю Гемеджі, вплинути на її адвокатський статус, з метою її усунення від захисту політв’язнів в подальшому. Після численних видалень із зали судового засідання Мустафаєва, за його позицію і правозахисну риторику, суд засудив Мустафаєва до 14 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, а його адвокатку Лілю Гемеджі, за професіоналізм, стійкість і непримиренну мирну боротьбу за права і свободу Сервера Мустафаєва, вирішив притягнути до відповідальності і намагається ініціювати цей процес перед адвокатською палатою», — написав Курбедінов.

Правозахисна організація Amnesty International визнала Сервера Мустафаєва політв’язнем та в’язнем совісті, а Україна відзначила орденом «За заслуги».

Нагадаємо:

  • 16 вересня 2020 року Південний окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону виніс вирок фігурантам «справи кримських мусульман» (другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір»).
  • Марлену Асанову присудили 19 років колонії суворого режиму, Мемету Бєлялову – 18, Тимуру Ібрагімову – 17 років, Сейрану Салієву – 16, Серверу Мустафаєву – 14, Серверу Зекір’яєву – 13, Едему Смаїлову – 13.