Висновки Венеційської комісії: Україні необхідна термінова судова реформа

Галина Чижик

На початку жовтня Венеційська комісія затвердила свій Висновок щодо нового судового законопроєкту Володимира Зеленського.
Експертка Центру протидії корупції Галина Чижик в подкасті БСІ пояснює, про що саме йшлось у висновках комісії і чому зауваження здебільшого критичні.
Венеційська комісія задала головне комплексне питання: що взагалі робити з судовою реформою в Україні?
“Це зовсім не реформа, – сказала “венеційка”, – справжня реформа без змін складу Вищої ради правосуддя не можлива”.
Комісія визнала, що в Україні існує проблема із тим, що з листопада минулого року не функціонує ВККС (її попередній склад розпустили), а тому накопичилось вже чимало вакансій у судах. Комісія стала перед дилемою: з одного боку, ВККС треба якнайшвидше формувати, оскільки подальше зволікання може тільки погіршити ситуацію, а з другого – президентський проєкт не дає жодних гарантій того, що ВККС буде доброчесною і незалежною (і навіть гірше – дає підстави очікувати зворотного).
У висновку є примітний момент: на зустрічах “венеційки” неодноразово піднімалось питання про якість членів Вищої ради правосуддя – через сумніви у доброчесності та ймовірне порушення конституційного принципу про недопустимість призначення членами ВРП два строки поспіль.
За словами Галини Чижик, ключове у Висновку:
  • Проєкт 3711 не є реформою, це швидка спроба запустити Вищу кваліфкомісію суддів (ВККС)
  • Проєкт 3711 не вирішує проблеми з доброчесністю членів Вищої ради правосуддя (ВРП), а це термінове питання
  • Венеційська комісія привітала залучення міжнародних експертів до конкурсної комісії з обрання членів ВККС та наголосила на їх важливій ролі у процесі
  • Конкурсну комісію ВККС можуть формувати лише визнані світові організації, як це було під час конкурсу до Вищого антикорупційного суду
  • Уповноважена з прав людини, яка засвітилась на “плівках Вовка”, не може брати участь в формуванні конкурсної комісії ВККС
  • Конкурсна комісія не може бути обмежена в джерелах інформації про кандидатів до ВККС, які вона оцінює (привіт ВРП, яка буде намагатись це зробити)
  • Судді “старого” Верховного Суду України мають пройти оцінювання на доброчесність в порядку, визначеному законом
  • “Нереформований ОАСК” (“венеційка” на цьому наголошує) не може мати стосунку до розгляду справ щодо ВРП/ВККС
  • Найближчим часом влада має ініціювати комплексну рефору, яка перебачить інструменти для якісного оновлення ВРП
  • Створення незалежної комісії з міжнародниками для очищення ВРП узгоджується з нормами Конституції (ще один привіт ВРП)