Антикорупційний суд скасував свій перший вирок через скандальне рішення КСУ

Надія Посунся після засідання у ВАКС від 10 листопада 2020 року

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду скасувала вирок щодо колишньої судді Апеляційного суду Дніпропетровської області Надії Посунся, яку було засуджено за неподання електронної декларації. Це був перший вирок антикорсуду, і він же перший, який скасовано через рішення КСУ, яким визнано неконституційним покарання за брехню в деклараціях.

Про це повідомляє Бюро судової інформації.

Вирок щодо колишньої судді Апеляційного суду Дніпропетровської області Надії Посунся був винесений Вищим антикорупційним судом 30 жовтня 2019 року за статтею 366–1 Кримінального кодексу «Декларування недостовірної інформації».

Надія Посунся подала паперову декларацію замість електронної, коли така форма вже не була передбачена. Суд визнав винною колишню суддю та призначив їй покарання у вигляді штрафу в розмірі 51 тисячі гривень.

«Ми ж раніше кожного року, починаючи з 2009 чи 2012, подавали декларації до податкової інспекції. І не було проблем. Нас перевіряли. Чому зараз все стало? Я не розумію. Є вина і НАЗК в тому, що коли вони розробляли порядок про подання декларацій, вони не дали людям альтернативу. Або подає на сайт НАЗК з електронним підписом. Або подає за своїм особистим підписом», — сказала Надія Посунся щодо своєї справи кореспонденту БСІ.

27 жовтня 2020 року відповідальність за статтею 366–1 КК України рішенням Конституційного суду була скасована. Кримінальний процесуальний кодекс передбачає можливість перегляду судових рішень, які набрали законної сили, за виключними обставинами, серед яких і є рішення КСУ. Відтак, Надія Посунся подала заяву про перегляд свого вироку.

Перше засідання відбулося 10 листопада, під час якого колегія задовольнила самовідвід одного із суддів. Наступне засідання було призначено на 17 листопада. Про те, що рішення прийнято на користь заявниці, повідомили засновниця сайту «Судовий репортер» Ірина Салій та юрист ГО «Центр протидії корупції» Вадим Валько у facebook. Журналісту Бюро судової інформації підтвердили у пресслужбі Вищого антикорупційного суду. Тепер Надія Посунся має право звертатися за поверненням сплаченого нею штрафу.

Наразі Вища рада правосуддя розглядає питання щодо припинення відставки судді Посунся у зв’язку з набранням вироку щодо неї законної сили. Припинення відставки судді означає, зокрема, припинення довічного її довічного грошового утримання. Як повідомила сама Надія Посунся під час спілкування з кореспондентом «БСІ» після засідання 10 листопада, вона очікує, що ВРП не буде припиняти її відставку, якщо антикорсуд задовольнить її заяву про перегляд.

«Наскільки я бачу, механізму щодо повернення сплачених коштів у вигляді штрафу немає, мабуть, потрібно звертатися в рамках цивільного позову. Однак я вважаю, що судді мають направити ухвалу про закриття провадження та скасування вироку до Вищої ради правосуддя. Оскільки там є моя справа про припинення моєї відставки та припинення мого довічного суддівського грошового утримання. Мають направити ухвалу про те, що я, як кажуть, реабілітована», — сказала Надія Посунся після першого засідання у ВАКС за її заявою про перегляд.

Станом на 17 листопада, Вищий антикорупційний суд має переглянути за виключними обставинами ще чотири своїх вироки. Серед них: справа Романа Тимківа, колишнього керівника Львівського бронетанкового заводу. У декларації про доходи за 2017 рік та в декларації перед звільненням він не вказав частку квартири своєї дружини у Відні за 381 тисячу євро, а також дані про компанію у Белізі зі статутним капіталом у 50 тисяч доларів США, бенефіціаром якої він є сам. Тимків повністю визнав свою провину та уклав угоду з прокурором.