Антимонопольний комітет оштрафував матір нардепа за купівлю вертолітного майданчика Януковича

12 листопада 2020 року Антимонопольний комітет прийняв рішення про накладення 170 тис. грн. штрафу на громадянку США Єфімову Любов Борисівну за придбання 100% частки в статутному капіталі компанії «Fineroad business llp») (м. Кінгтон, Англія) без отримання дозволу АМКУ.

Про це повідомила «Ліга антитрасту», пише Центр журналістських розслідувань.

Договір купівлі-продажу було укладено у лютому 2019 року. Народний депутат Максим Єфімов (на той час був у «Блоці Петра Порошенко») не приховував від журналістів, що транзакція відбулась та бенефіціаром виступила його мати.

Але Антимонопольний комітет почав розслідування лише зі сплином півтора року – 16 вересня 2020, після того, як сама Любов Єфимова звернулась до відомства за дозволом із досить тривалим запізненням.

Компанія «Fineroad business llp» пов’язана відносинами контролю із ТОВ «Амадеус Ко», яке в свою чергу є власником будівлі КВЦ «Парковий», де розміщений так званий вертолітний майданчик біглого президента Януковича.

В якості пом’якшуючої обставини АМКУ враховував, що вона ще до початку розслідування саме звернулась до відомства за дозволом.

Дохід пов’язаних з Л. Єфімової компаній за 2019 рік склав 2,1 млрд.грн.

Вона пов’язана відносинами контролю з компаніями, що вирощують зернові, олійні, баштанні та бобові культури, овочі, коренеплоди та бульбоплоди; розводять та продають велику рогату худобу та коней; продають молоко для промислової переробки в Донецькій та Чернігівській областях; виробляють масло та сир; займаються лісозаготівлями, розведенням риби, наданням кранових послуг, виконанням електромонтажних та посівних робіт; обробляють поля, збирають врожай, обслуговують вітроенергетичних установки, виробляють металообробні машини, консультують з питань оподаткування, здають в оренду салони краси у м. Краматорськ Донецької області, торгують металовиробами та метаном, виготовляють виробів із бетону, організовують доставки та супроводжують вантажі, управляють дитячими таборами та базами відпочинку, видають газети, ведуть благодійну діяльність, виробляють електроенергію, надають субліцензій на технології вітряних турбін, торгують обладнанням для вітроенергетичних установок, володіють спортивними клубами та інше.

У листопаді 2018 року заарештований конгрессно-виставковий центр «Парковий», який називають вертолітним майданчиком побіжного екс-президента Віктора Януковича, віддали в управління столичному комунальному підприємству.