Депутати мають терміново повернути відповідальність за брехню в деклараціях — заступник голови НАЗК Іван Пресняков

Іван Пресняков, заступник голови НАЗК

Своїм скандальним рішенням від 27 жовтня Конституційний суд скасував відповідальність за подання неправдивої інформації у деклараціях, а також повноваження НАЗК їх перевіряти. Якщо до кінця 2020 року відповідальність не буде поновлена, то декларанти отримають 1,5-річне відтермінування покарання. 

За словами заступника голови НАЗК Івана Преснякова, через рішення Конституційного суду від 27 жовтня, агентство було змушене припинити 560 перевірок декларацій посадовців. Також було направлено 62 клопотання в суди про закриття розпочатих проваджень.

«Обов’язок службовців різних рівнів подавати декларації — залишається. А от перевіряти декларації ніхто не може. Подавати декларації коли відповідальності за брехню немає — можна формально подати і пусту декларацію», — говорить Іван Пресняков.

Він зазначає, що важливо повернути відповідальність за подання недостовірної інформації в деклараціях до кінця 2020 року. Якщо цього не буде зроблено — відповідальність для недобросовісних декларантів настане аж у 2022-му.

«Якщо відповідальність за брехню в деклараціях повернуть колись у 2021 році, то всі ті, хто мають проблеми з деклараціями, просто будуть їх подавати в період коли цієї відповідальності немає. Це буде виглядати так, що парламент ніби повернув відповідальність, ніби повернув НАЗК повноваження. Нібито є і НАБУ, треба щось робити. Але ніхто нічого не зможе зробити, оскільки для тих, хто подав декларацію раніше, відповідальності не буде. Перевірки ми проведемо, а правоохоронні органи нічого з цим зробити не зможуть», — каже Пресняков.

З цією думкою погоджується керівник ГО «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін. Відстрочку для посадовців, що мають подавати декларації, він називає індульгенцією. І припускає, що саме через це народні депутати відтягують із виводом України з конституційної кризи.

«На четвертий тиждень кризи депутати спромоглися створити робочу групу, яка буде напрацьовувати рішення. У них лишився один сесійний тиждень до моменту, коли КСУ буде розблоковано. Що може бути мотивацією нічого не робити? Депутати теж отримали свою «цукерочку» за рішення КСУ. Якщо до кінця цього року вони не відновлять кримінальне прокарання за брехню в деклараціях, це означає, що покарати їх можна буде лише за підсумками року наступного. Тобто навесні 2022 року. Депутати виграли собі ще 1,5 роки «індульгенції» щодо брехні в деклараціях», — говорить Віталій Шабунін.

Читайте також: