Київський апеляційний суд скасував заочний арешт Віктора Януковича у справі про розгін Майдану

Віктор Янукович. Фото: pravda.com.ua

Київський апеляційний суд скасував рішення про заочний арешт експрезидента-втікача Віктора Януковича у справі про розгін Майдану 18–20 лютого 2014 року. Таке рішення судді ухвалили на засіданні від 16 листопада 2020 року. Однак це не означає, що Янукович може вільно повернутися в Україну. Вирок щодо нього в іншій справі набрав законної сили.

Як пояснив hromadske один з адвокатів Януковича Ігор Федоренко, апеляція скасувала рішення Печерського райсуду про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою Віктора Януковича.

«Чисельні процесуальні порушення та непідтвердженість підозри. Рішенням апеляційного суду справа направлена для розгляду до суду першої інстанції», — розповів адвокат, додавши, що фактично суд першої інстанції буде ще раз переглядати цю справу.

У справі про організацію насильницьких злочинів 18–20 лютого 2014 року під час Революції Гідності 12 травня Печерський районний суд Києва обрав експрезиденту запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. А перед цим, 4 травня, він заочно взяв Януковича під варту.

Нагадаємо, Київський апеляційний суд 2 жовтня 2020 року відмовив в задоволенні апеляційних скарг адвокатів Віктора Януковича на вирок Оболонського районного суду від 24 січня 2019 року. Вирок набрав законної сили. Колишнього президента України Віктора Януковича засуджено за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада); ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) КК України та призначено 13 років позбавлення волі.